Naša stranka: Prijedlog za spas od siromaštva i gladi 150 miliona KM

2
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Prijedlog za spas od siromaštva i gladi 150 miliona KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sanela Klarić

Sektori poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja moraju postati strateški sektori u FBiH, posebno sada u vrijeme velikih poremećaja cijena, smatra Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Tim povodom predložila je da se za poticaje u poljoprivredi i ruralnom razvojuu budžetu za 2022. godinu izdvoji dodatnih 49 miliona KM.

“Trenutno planirani iznos je 101 milion KM što je znatno manje od zakonski predviđenih tri do šest posto iznosa ukupnih prihoda u tekućoj godini u FBiH. Mi, barem danas, kada i hrana postaje luksuz i kad vidimo svakodnevno povećanje broja korisnika javne kuhinje, moramo, ako ništa, ispoštovati vlastite zakonske odredbe kad su u pitanju poljoprivreda i ruralni razvoj.

Moramo osigurati prehrambenu stabilnost Federacije BiH i u smislu kvantiteta i u smislu kvaliteta prehrambenih proizvoda, od dovoljne količine robnih rezervi, cijena životnih namirnica, pa do njihovog zdravlja. Da bismo to uspjeli, moramo krenuti od temelja, a to je domaća poljoprivredna proizvodnja i ruralni razvoj", poručuje Klarić.

Ističe kako se ne smijemo oglušiti – stabilnost neke zemlje ogleda se u tome koliko joj je stabilan prehrambeno-industrijski i poljoprivredni sektor.

"U prošlom sistemu postojala je krilatica koja je ilustrirala taj stav, a glasila je: selo na čelo. Danas nećemo tako reći, ali ne smijemo pristati na manje od toga da ruralni razvoj bude barem ravnopravno tretiran s ostatkom društvenog razvoja. Cifra koju predlažem, 150 miliona, je mala, ali je trenutno najveća moguća koju trenutni budžet dozvoljava da poljoprivredu i ruralni razvoj učinimo ravnopravnim, a da nikog ne oštetimo", tvrdi Klarić.

Iza ovog prijedloga stoji i Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo PD PFBiH kao i udruženja poljoprivrednika u FBiH .

"Naravno, ovaj iznos treba da prati novi zakon o poljoprivredi kao i novi zakon o novčanoj podršci u poljoprivredi a koji su spremni i moraju biti hitno upućeni u proceduru. Također, insistirat ću da se u Pravilnik za utrošak novčanih sredstava u poljoprivredu za 2022. godinu uvrste mehanizmi praćenja, kontrole, nadzora, inspekcija i kažnjavanja za neregularna ulaganja”, rekla je Klarić, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije