NiP: Ako Srbija ne oslobodi bh. građane, predlaže se bojkot proizvoda iz te zemlje

9
I. S.
NiP: Ako Srbija ne oslobodi bh. građane, predlaže se bojkot proizvoda iz te zemlje
FOTO: Screenshot / Kemal Ademović

Konferencija za novinare stranke Narod i pravda održana je danas u Sarajevu, a teme su bile aktuelna politička situacija u zemlji, odnosi u regionu, te pitanje agende međunarodne zajednice u BiH.

Kemal Ademović kao predstavnik ove stranke je poručio:

"Ove poruke i pritisak ne odgovaraju onome što Vučić govori kada dođe u Sarajevu. Ne vjerujemo mu... Svjetski jevrejski kongres odbacio je navodni izvještaj RS-a o Srebrenici. Nikada nismo rekli da je srpski narod genocidan, niti to mislimo. Problem između BiH i Srbije nije između naroda, već država jer Vučić i Vulin ne poštuju suverinitet BiH. Pozivamo vlasti Srbije da na slobodu puste uhapšene i nevine bh. državljane  u roku od 30 dana te da njihovo eventualno procesuiranje prepuste institucijama u našoj zemlji", rekao je Ademović.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

U protivnom, kako je on naveo, pokrenut će se set mjera.

"Među prvim mjerema koje ćemo pokrenuti je inicijativa bojkota kupovine proizvoda i usluga iz Srbije", naveo je Ademović.

Elmedin Konaković, lider ove stranke, prisjetio se revizije protiv Srbije.

"Veleizdaja nas je dovela u situacija da BiH nema nikakve argumente, dok se na Balkanu dešavaju krupni politički procesi. Možete li zamisliti odnos Srbije da imamo normalan i čist proces za agresiju Srbije na BiH, posebno u dijelu Srebrenice? Ova zemlja nije zaslužila takav odnos i, bez obzira na slatke riječi i donirane vakcine, te Vučićeve riječi nas obavezuju da s puno više opreza ulazimo u buduće kontakte. Zabrinjava teza koja se izvrće - o radikalizaciji bošnjačkog naroda. Da nas neko proziva za radikalizam u KS u kojem smo sve pokazali na prošlim izborima, kada su izabrani Srđan Mandić i Benjamina Karić. Da li je moguće da se na teritoriji RS-a i Srbije dešavaju dpgađaji kojima svjedoče građani? Važno je da visoki predstavnik razjasni izjave u posljednje vrijeme kako bi znali ciljeve i planove međunarodne zajednice. Bili bi bitno da pojasni izjave", naveo je Konaković.

Poručio je kako se očekuje ozbiljniji nastup i pristup od visokog predstavnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije