Razgovarali Čović i Konaković: Iskren dijalog je vrlo važan...

6
Radiosarajevo.ba
Razgovarali Čović i Konaković: Iskren dijalog je vrlo važan...
Foto: Twitter / Razgovarali Čović i Konaković

Lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se sa liderom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem.

"Sastanak s Elemdinom Konakovićem u Mostaru o aktualnoj situaciji u BiH i nužnim koracima u neizbornoj godini. Širi konsenzus svih političkih stranaka u BiH potreban za usvajanje izmjena Izbornog zakona, iskren i konstruktivan dijalog vrlo važan”, poruka je Čovića na Twitteru, prenosi portal N1.

Nedavna izjava predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića da “nije u redu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH” naišla je na oštre reakcije.

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Na upit urednika i voditelja Mate Đakovića u emisiji 'Telering' u julu da li misli da je u redu da Bošnjaci izaberu Hrvatima člana Predsjendištva Bosne i Hercegovine, Konaković je odgovorio:

“Nije u redu, dakle, ja mislim da nije u redu. Mislim da to zaista jeste pitanje oko kojeg se treba sjesti i dogovorarati. Sve drugo što Čović priča je potpuna segregacija, diskriminacija, zloupotreba. U tom procesu ne bih isključio pravo da to bude osnovna tema u razgovoru o Izbornom zakonu. Ja sam to rekao više puta”, kazao je Konaković.

Izjava Konakovića naišla je na nekoliko oštrih kritika u BiH, ali i na odobravanje iz Hrvatske. Naime, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju “hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije