Naredne sedmice počinje suđenje: Pročitajte za šta je sve optužen Abdulah Skaka

6
Radiosarajevo.ba
Naredne sedmice počinje suđenje: Pročitajte za šta je sve optužen Abdulah Skaka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenje Abdulaha Skake

U srijedu, 31. januara, počinje suđenje Abdulahu Skaki, bivšem gradonačelniku Sarajeva.

Na glavnom pretresu koji je zakazan u 13 sati u Općinskom sudu u Sarajevu, tužitelj Tužilaštva KS će iznijeti uvodne riječi i pročitati optužnicu. Bivši gradonačelnik Sarajeva ranije se izjasnio da nije kriv.

Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike.

Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Skaka je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice.

Objavljeni detalji - za šta je sve optužen Abdulah Skaka: Od Bogića Bogićevića do Formule E

Objavljeni detalji - za šta je sve optužen Abdulah Skaka: Od Bogića Bogićevića do Formule E

U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio. Također, novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E.

Osim Skake, optuženi su i Amela Kolovrat, Džanela Kacila, Faris Fočo i Hasan Mrkonja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije