Abdulah Skaka u sudnici poručio: 'Nisam kriv'

7
Radiosarajevo.ba
Abdulah Skaka u sudnici poručio: 'Nisam kriv'
Foto: L. M. / Radiosarajevo.ba / Abdulah Skaka na ranijem pojavljivanju u sudnici

Sa "nisam kriv" danas, 26. septembra, izjasnio se Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva, koji se tereti za više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi te krivotvorenje službene isprave.

Skaka je negirao krivicu u Općinskom sudu u Sarajevu, gdje je održano ročište za izjašnjene o krivici.

Na optuženičkoj klupi su i Amela Kolovrat, Džanela Kacila, Faris Fočo i Hasan Mrkonja. 

Vladimir Putin na izložbi gledao simulaciju "nuklearnog tastera": Odbio ga je pritisnuti

Vladimir Putin na izložbi gledao simulaciju "nuklearnog tastera": Odbio ga je pritisnuti

Krivicu su negirali i Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja, dok je Džanela Kacila priznala krivicu te je potpisala sporazum sa Tužilaštvom KS.

Predmet protiv Skake i ostalih će biti prebačen drugom sudiji koji će zakazati početi suđenja.

Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, a Kolovrat za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Kacila, Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike.

"Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada", ranije je saopćilo Tužilaštvo.

Kako se navodi, Skaka je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio. Također, novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije