Koji su najvažniji pravosudni događaji u BiH u 2023.: Od Skake i Hadžibajrića do Dodika

6
A. Kapo
Koji su najvažniji pravosudni događaji u BiH u 2023.: Od Skake i Hadžibajrića do Dodika
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenje Abdulaha Skake

Godinu na izmaku, 2023., obilježile su i hapšenja, podizanje optužnice, ali i neke presude u kojima su glavni akteri bili visoko rangirani političari iz Bosne i Hercegovine.

Kako su radile bh. pravosudne institucije, posebna je tema, ali je neosporno da su i neki političari završili sa lisicama na rukama, a neki se još uvijek nalaze u pritvoru.

Oni koji su imali nešto više sreće, brane se sa slobode, a neki su čak i oslobođeni krivice.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

U nastavku donosimo neke od najvažnijih pravosudnih događaja u BiH u 2023. godini.

Optužnica protiv Abdulaha Skake

Krajem jula je potvrđena optužnica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koja bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku, Amelu Kolovrat, Džanelu Kacila, Farisa Foču i Hasana Mrkonju tereti za više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi te krivotvorenje službene isprave.

Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, a Kolovrat za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Kacila, Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Abdulah Skaka u sudnici poručio: 'Nisam kriv'

Abdulah Skaka u sudnici poručio: 'Nisam kriv'

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike.

Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada.

Kako se navodi, Skaka je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

Privođenje Abdulaha Skake

U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio. Također, novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E.

Kraj vladavine Ibrahima Hadžibajrića

Godinu na izmaku obilježilo je i hapšenje Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad, koji je još uvijek u pritvoru.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS Hadžibajrića tereti za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara.

Potvrđeno: Ibrahim Hadžibajrić ostaje u pritvoru i naredna tri mjeseca

Potvrđeno: Ibrahim Hadžibajrić ostaje u pritvoru i naredna tri mjeseca

Sumnjiči se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Privođenje Ibrahima Hadžibajrića u Tužilaštvo KS

Na referendumu koji je održan u julu, građani Općine Stari Grad glasali su za opoziv načelnika Hadžibajrića, a na izborima održanim u oktobru, njegovo mjesto preuzeo je Irfan Čengić (SDP).

Inače, Ibrahim Hadžibajrić bio je dugogodišnji načelnik općine Stari Grad.

U sudnici i Milorad Dodik

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

U optužnici se Milorad Dodik i Miloš Lukić terete za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Dodik je preko advokatskog tima odugovlačio ovaj proces, tako što je tražio izuzeće sutkinje Jasmine Dedović Ćosić, koja je odlučivala o njegovoj optužnici. Zahtjev advokatskog tima je odbijen početkom septembra.

Milorad Dodik opet pravio haos u sudnici: Odbio da ustane pred sudijom

Milorad Dodik opet pravio haos u sudnici: Odbio da ustane pred sudijom

Potom je na sve moguće načine pokušao da mu se sudi u Banjoj Luci, ali mu ni to nije pošlo za rukom. Intersantno je da su do sada odgođena tri ročišta!

Prema Krivičnom zakonu BiH, Dodiku i Lukiću prijeti do pet godina zatvora. Postoji mogućnost da se Dodiku i Lukiću izrekne mjera zabranje obavljanja javnih funkcija.

Hapšenja Debevca i Mehmedagića

Suspendirani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i bivši šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić uhapšeni su 18. decembra zbog sumnje u zloupotrebu položaja tokom 2020. godine.

Debevec je u međuvremenu suspendiran s pozicije predsjednika Suda 20. decembra 2023. godine.

Oni se sumnjiče se da su u augustu i septembru 2020. godine izdali naloge za prisluškivanje telefona sudaca Suda BiH, kao i nekoliko istražitelja Tužilaštva BiH.

Mehmedagiću ovo nije prvi put da je u sukobu sa zakonom. On je pred Sudom BiH 2021. bio procesuiran zbog afere "Diploma" u kojoj se sumnjičio da je zloupotrijebio službeni položaj, krivotvorio dokumente i pravo novac.

Sud odbio žalbe: Ranko Debevec i Osman Mehmedagić ostaju u pritvoru

Sud odbio žalbe: Ranko Debevec i Osman Mehmedagić ostaju u pritvoru

U drugom procesu, 2020., Mehmedagić se teretio za nezakonito izuzimanje snimaka videonadzora iz poslovnica pošte u Sarajevu iz koje je poslano anonimno pismo u kojem su iznesene razne optužbe na njegov račun i na račun dužnosnika SDA.

Tužilaštvo BiH ga je s bivšim ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem i još jednom osobom teretilo i za nezakonito imenovanje članova komisije koja odlučuje o tome ko ima pristup tajnim podacima.

Debevca i Mehmedagića povezuje i "slučajni susret" 2020. godine zbog čega je Debevcu izrečena mjera javne opomene u augustu 2022. godine.

Radilo se o neprimjerenom kontaktu s Mehmedagićem protiv kojeg se tada vodio postupak pred Sudom BiH.

Slučaj "Dijana Kajmaković"

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u disciplinskom postupku protiv zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva BiH Dijane Kajmaković, donijela je Odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost tužene i izrečena disciplinska mjera - premještanje sa mjesta zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Kajmaković je proglašena odgovornom što je, obavljajući poslove rukovodioca u Tužilaštvu BiH, u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentiranja, držala dokumente sa oznakom stepena tajnosti zaprimljene od 8. novembra 2021. do 24. augista 2022. godine, ličnim dostavljanjem tuženoj "na ruke", koji se odnose na predmete Sky aplikacija.

To je za posljedicu imalo neevidentiranje tužilačkih spisa u skladu sa propisima ili neulaganje u postojeće tužilačke spise i propuštanje raspolaganja dokumentacijom od strane postupajućih tužilaca.

Također je propustila navedenu dokumentaciju razdužiti i predati vršiocu dužnosti glavnog tužioca.

Disciplinska odluka protiv Dijane Kajmaković zbog predmeta 'Sky aplikacija'

Disciplinska odluka protiv Dijane Kajmaković zbog predmeta 'Sky aplikacija'

Navedenim je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Također, Kajmaković je odgovorna što je, znajući da se provjere navoda u tužilačkom predmetu odnose na provjere komunikacija kriminogenih lica iz predmeta „Sky aplikacije“ u odnosu na nju, zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta te je na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu pribavljanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne, čime je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 6. Zakona o VSTV-u BiH: "korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe, naveli su ranije iz VSTV-a.

Asim Sarajlić oslobođen krivice

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je prvostepenu presudu Amiru Zukiću, bivšem sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA), kojom je bio osuđen na tri godine zatvora zbog krivičnog djela primanje dara i trgovina uticajem.

Naloženo je ponovno suđenje pred Općinskim sudom u Sarajevu.

S druge strane, Kantonalni sud Sarajevo je potvrdio oslobađajući dio prvostepene presude kojom je bivši potpredsjednik SDA Asim Sarajlić oslobođen krivice.

Osim Zukiću, u ponovljenom suđenju sudit će se i Senadu Traki, Ramizu Karavdiću i Esedu Džananoviću.

Podsjetimo, u julu prošle godine Općinski sud u Sarajevu osudio je Zukića na tri godine zatvora, Safeta Bibića na šest godina, Senada Traku na godinu i šest mjeseci, Ramiza Karavdića na dvije godine i Esed Džananovića na tri godine zatvora.

Proglašeni su krivim za korupciju i trgovinu uticajem prilikom nezakonitog zapošljavanja u Elektroprivredi BiH. Sarajlić i Trako su i tada bili oslobođeni krivice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije