Sastanak SDA i HDZ: Nema dogovora o Izbornom zakonu, odnosi u koaliciji "pristojni"

Radiosarajevo.ba
Sastanak SDA i HDZ: Nema dogovora o Izbornom zakonu, odnosi u koaliciji "pristojni"
Fena / Izetbegović i Čović razgovarali u Predsjedništvu BiH
Delegacije Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice sastale su se u srijedu u Predsjedništvu BiH, kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Učesnici današnjeg sastanka fokusirali su se najviše na razgovor o izbornom zakonu, a razgovarano je i o brojnim reformama i zakonima, koji bi trebali doprinijeti rješavanju brojnih problema u BiH.

Ipak, na sastanku je zaključeno kako još uvijek nema uslova za postizanje dogovora o izmjenama izbornog zakona, no kako koalicija mora zajednički pokrenuti europsku perspektivu BiH.

"Bio je jedan od sastanaka u nizu na poziv HDZ-a koji će sutra imati sastanak sa SBB-om. Snažno zajednički djelovati na smirivanju tenzija i čuvati integritet i suverenitet BiH. Kompletirati tijela koordinacijskog mehanizma, dobiti pozitivno mišljenje do kraja ove godine, kao i aktivirati MAP do kraja ove godine. Zainteresirani smo i jedni i drugi da se ubrza izgradnja cestovne strukture, tu moramo ubrzati sve procese i sačiniti jedan dokument svojevrsne dinamike. SDA je ponudila da se da garancija za izgradnju autoputa na području Mostara, te smo zamolili partnera da se ubrzaju procedure kako bi se krenulo sa izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli i da se krene sa izgradnjom Termoelektrane u Banovićima", kazao je ovom prilikom Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA.

On je dodao da, također, postoji interesovanje obje strane da se na nivou Federacije BiH pokrenu brojni procesi, a istaknut je problem vjerskih zajednica, te problem poticaja za boračku populaciju.

Predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako se slaže sa svim što je Izetbegović kazao u uvodnom izlaganju i da je to pokazatelj napretka odnosa ove dvije stranke. On je nešto više govorio o dolasku srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Sarajevo, a u svjetlu krize koja je nastupila podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

"Što se tiče gospodina Vučića ja mislim da će on dva puta biti u narednim mjesec dana u Sarajevu. Trebao bi stići u Sarajevo već naredne sedmice i u Mostar tokom ostatka mjeseca. Ovaj sastanak će biti u funkciji sastanaka premijera zemalja iz okruženja, kako bi se brojne teme iz prethodnog perioda riješile i mi tu šansu trebamo iskoristiti kako bi se BiH nametnula kao mjesto rješenja brojnih problema. Ovu posjetu ćemo nastojati pozitivno iskorisiti u korist BiH", kazao je Čović.

Izetbegović je tom prilikom dodao da misli kako će Vučićeva posjeta djelovati smirujuće u odnosu na krizu koja vlada u ovom trenutku. On je nadalje komentirao trenutne odnose u Predsjedništvu, koji su bili burni u prethodnom periodu upravo zbog revizije.

"Mislim da su te nesuglasice u vezi s revizijom u Predsjedništvu BiH završene i sve ćemo prepustiti Sudu na odlučivanje. Stvar unutar Predsjedništva je riješena jer ništa više nije na nama i mislim da su se odnosi stabilizirali", istakao je Izetbegović, na što je Čović dodao da je potrebno vrlo brzo uraditi nešto na poboljšanju odnosa, jer bi "kriza mogla tinjati u kontinuitetu sve do naredne godine".

Na kraju, učesnici sastanka su poručili kako će zajednički raditi na rješavanju svih problema, te kako su ipak zadovoljni trenutnom komunikacijom između dvije stranke, dok je Čović odnose u koaliciji ocijenio "pristojnim".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije