Nakon izbora: Bakir Izetbegović o Srebrenici, Fikretu Abdiću...

Anadolija
Nakon izbora: Bakir Izetbegović o Srebrenici, Fikretu Abdiću...
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je večeras u Sarajevu nakon održavanja lokalnih izbora da se ne može govoriti o "velikoj pobjedi ali o pobjedi može".

"Definitivno je ovo pobjednička koalicija, pobjednička stranka, vidjet ćete po broju vijećnika. U Sarajevu je SDA faktički uzela sve osim pozicije Starog Grada. Ako ne bude gubitka Srebrenice nikakvog posebnog razočarenja biti neće. Srebrenica bi bila bolno razočarenje", pojasnio je Izetbegović.

Kako je kazao još uvijek traje prebrojavanje ali se može reći da je SDA potvrdila poziciju najjače političke stranke u BiH sa najvećim brojem osvojenih mandata u lokalnim skupštinama i vijećima.

Koalicija SDA-SBB, pojasnio je, osvojila je najveći broj načelničkih pozicija.

"Prema trenutno raspoloživim informacijama koalicija SDA-SBB je osvojila 34 načelničke pozicije, u Federaciji 33, a u RS-u jednu. Nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice kojeg je podržala SDA i SBB je također vjerovatni pobjednik ali će to biti poznato kada se prebroje svi glasovi u odsustvu i oni koji dolaze poštom", istakao je Izetbegović na konferenciji za medije.

Kako je kazao, koalicija SDA-SBB je osvojila općine: Trnovo, Brezu, Doboj-Jug, Srebrenik, Sapnu i Kladanj.

"Nažalost, nije uspjela da zadrži načelničke pozicije u Zenici, Bihaću, Visokom, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju i Kalesiji", poručio je Izetbegović.

Govoreći o Srebrenici kazao je da su ovaj put u ovom gradu imali ujedinjene sve srpske stranke, što do sada nije bio slučaj.

"Mi još uvijek mislimo da će to ostati u rukama Ćamila Durakovića", naglasio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, ovi rezultati su Savezu za promjene dobro upozorenje, da budu puno aktivniji u drugom poluvremenu ovog mandata.

Govoreći o tome kako se odužiti glasačima koji su danas donijeli dobre rezultate kako koaliciji tako i stranci Izetbegović je kazao da će nastaviti da rade ono što sada rade.

"Mi smo konačno nakon sedam godina povukli naprijed reformski proces, reformska agenda se implementira. Federacija je najbolji dio Balkana u ovom času. To je tek početak", pojasnio je Izetbegović.

Mišljenja je da imaju jako dobre rezultate, kada je u pitanju koalicija zajedno sa HDZ-om, kada su u pitanju Federacija i država, kada su u pitanju reformski procesi, ekonomija...

- Abdić je ratni zločinac, potrošeni političar, starac -

Komentarisao je i pobjedu Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši kazavši da se to ne može odraziti na stanje u tom dijelu države.

"Ne može ništa posebno. On je jedan ratni zločinac, potrošeni političar, čovjek starac. Depresivno je to ali to je čovjek koji nema više ni energije, kuveta da nešto uradi, ni dobro ni loše", poručio je Izetbegović.

Podsjetio je da je izborni dan prošao uglavnom u demokratskoj atmosferi osim općine Stolac gdje je došlo do incidenta i gdje su izbori prekinuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije