! / Nakon 50 dana novi slučaj u BPK: Zaražen ljekar Kantonalne bolnice

23. 06. 2020. u 14:55:00 Fena

Shares: 3

Novi slučaj zaraze koronavirusom registrovan je u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, a riječ je o ljekaru Kantonalne bolnice Goražde koji je na godišnjem odmoru i nije imao kontakt sa pacijentima.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo pojašnjava da se radi o mlađoj muškoj osobi koja je trenutno bez simptoma i dobrog je općeg zdravstvenog stanja, a nalazi se u kućnoj izolaciji.

"Nakon 50 dana registrovan je novi slučaj u BPK-u i u pitanju je ljekar Kantonalne bolnice Goražde koji je bio na odmoru, a testiranja se vrše preventivno prije vraćanja u svakodnevnu radnu obavezu. Danas je urađeno epidemiološko istraživanje i svi bliski kontakti, odnosno 19 osoba stavljeno je pod zdravstveni nadzor u kućnu izolaciju od 14 dana i biće testirani", kazala je Bičo.

Dodala je da je na području BPK Goražde dosada testirano više od 1.900 osoba, a testiranja se vrše svakodnevno putem mobilnog tima Doma zdravlja Goražde, u Covid ambulanti te Kantonalnoj bolnici.

S obzirom na porast broja oboljelih u BiH, u Zavodu za javno zdravstvo smatraju da je pojava koronavirusa ponovo na području BPK bila očekivana, imajući u vidu i popuštanje mjera ali i, kako ističu, neodgovornost građana zbog nepoštivanja onih koje su na snazi.

"Svakodnevno smo svjedoci da se rijetko ko pridržava preporučenih mjera o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštivanju socijalne distance, tako da bih još jednom apelovala da se građani preventivno pridržavaju svih ovih mjera uz redovnu higijenu ruku i provjetravanje prostorija jer te mjere, ukoliko se poštuju, jako su efikasne u sprečavanju širenja infekcije -naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

U Kantonalnoj bolnici Goražde naglašavaju da nema bojazni da je virus ušao u ovu ustanovu jer je kod novoinficirane osobe utvrđen prilikom preventivnog testiranja: "To je ljekar Kantonalne bolnice koji je već više od dvije sedmice na godišnjem odmoru, a prethodno je radio na Trijažnom odjelu s pacijentima oboljelim od Covid 19, međutim kako se rasformirao trijažni odjel, on je s kolegicom specijalizanticom otišao na odmor tako da nisu radili u bolnici. Praksa nam je da se svi uposleni testiraju prije nego što dođu na posao sa godišnjeg odmora da ne bi unijeli infekciju, a tako je i on preventivno testiran", kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim. dr. Nermina Kamenica.

Danas je ovoj ustanovi dopremljen i respirator čiju je nabavku finansirala Evropska unija, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa kojeg provodi UNDP.

"Riječ je o kliničkom respiratoru, a ta donacija je od velikog značaja za ovu ustanovu a sve to zahvaljujući saradnji Vlade BPK i UNDP-a koji su od početka pandemije uz nas i prethodno nam je dopremljen mobilni RTG aparat i zaštitna oprema. Sada je ova ustanova mnogo opremljenija i spremnija za borbu protiv Covida 19", naglasila je Kamenica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA