Načelnik u Bužimu uznemirio javnost: Traži se njegova ostavka, ali i procesuiranje

11
Radiosarajevo.ba
Načelnik u Bužimu uznemirio javnost: Traži se njegova ostavka, ali i procesuiranje
Foto: Facebook / Mersudinu Naniću smeta Božić

Općinska organizacija Narodnog evropskog saveza (NES) Bužim danas je, uz žestoku poruku, zatražila da načelnik ove općine odmah podnese ostavku.

Razlog je dakako, njegova odluka da ukloni bilbord na kojem je pisalo "sretan Božić i Nova Godina", jer, pazite sad, to je malo provokativno.

Podsjetimo, riječ je o načelniku Mersudinu Naniću (SDA), a vrsnu analizu ovakvog poteza i posljedice tog primitivizma jučer je pribilježio urednik portala Radiosarajevo.ba Faruk Vele, što možete čitati OVDJE.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Brojne su jučer bile reakcije kojom su osudili načelnikovu odluku, a iste pristižu i danas.

"Zbog nedostatka vlastitih ideja i vizije otvorene i prosperitetne Općine Bužim načelnik Nanić na nezapamćen način izaziva nacionalnu i vjersku netrpeljivost prema drugima i drugačijima", poručuju danas iz NES-a, te dodaju:

"Najoštrije osuđujemo ovaj sramni čin izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

Pozivamo Centralu SDA da isključi načelnika Nanića iz svoga članstva i raspusti OO SDA Bužim koja je pokrovitelj ovakve politike, a načelnika Nanića da bez odlaganja podnese neopozivu ostavku.

Tražimo od Općinskog vijeća općine Bužim da pokrene proceduru opoziva načelnika Nanića, ukoliko isti sam ne podnese ostavku.

Pozivamo nadležne institucije države Bosne i Hercegovine da zakonski procesuiraju sramni čim načelnika Nanića, te da se utvrdi odgovornost izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti i uništavanja tuđe stvari (plakata)."

Inače, načelnik Nanić je napisao pa onda i izbrisao:

"Kako mi se u toku dana javio veliki broj naših sugrađana izražavajući svoje nezadovoljstvo, u telefonskim razgovorima i na društvenim mrežama, a u povodu postavljenog džambo plakata na samom ulazu u Viteški grad Bužim, želim informisati one malo manje upućene da je prostor za reklame iznajmljen firmi koja je zakupila i uredno platila svoje obaveze prema Općini Bužim. Ugovorom je definisano da provokativni i neprikladni plakati ne mogu biti postavljeni. Smatram da su naručioci i potpisnici istog, u ovom slučaju premijer Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić, morali razmisliti o upućenoj čestitki jer valjda bi trebali znati ko im je ciljna publika. Kako je plakat doživljen kao provokacija i uvredljivog je karaktera za Bužimljane želim kazati da će biti uklonjen jer ne priliči ni mjestu ni vremenu. Općina će uplatiti sredstva da se isti makne ili zamijeni drugim."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije