Akademik Duraković o dešavanju u Bužimu: Izvinjavam se svima koji slave Božić

11
F. V.
Akademik Duraković o dešavanju u Bužimu: Izvinjavam se svima koji slave Božić
FOTO: Društvene mreže / Akademik Duraković o dešavanju u Bužimu

Akademik Esad Duraković reagirao je danas na pokušaje problematiziranja i skandaliziranja čestitke povodom Božića u Bužimu, o čemu danas izvještavaju mediji u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, posebno u Beogradu i Zagrebu, prikazujući to kao radikalizam.

Ono što je počelo kao lokalni problem ubrzo je kulminiralo u "dokaz" netolerancije "građanske BiH" i posebno Bošnjaka, kako, očekivano, pokušavaju insinuirati poznati "humanisti" iz HDZ BiH i nevladine organizacije HNS poznati po ljukorubu i raznim dočecima osuđenih ratnih zločinaca.

Podsjetimo, pred praznike u Bužimu osvanuo bilbord s čestitkom premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića iz A-SDA i predsjedavajućeg Skupštine USK Razima Salkića iz SDP-a BiH. Na to je nizom skandaloznih ocjena reagirao načelnik Bužima Mersudin Nanić i ogranak SDA u Bužimu, na što smo se osvrnuli i u redakcijskom komentaru. Centrala SDA zasad se nije ogradila od navedenih događaja.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Akademik Duraković, poznat kao žestok kritičar svih nacionalizama, jasno se odredio spram događaja.

"Na ulazu u Bužim postavljen je veliki bilbord na kome je pisalo SRETAN BOŽIĆ... Onda je taj tekst, ta čestitka prekrižena na reakciji lokalnog ogranka jedne stranke.

Zbog takvog čina, tog huliteljskog brisanja božićne čestitke, osjećam se sramno, ojađeno, postiđeno. Iako nemam nikakve veze s tim gnusnim činom, osjećam potrebu da se izvinim svima onima koji slave Božić, ali i svima onima koji ga ne slave nego poštuju osjećanja vjernika katolika, pravoslavnih. Svih vjernika", kaže akademik Duraković za Radiosarajevo.ba.

Kaže kako nije mogao zamisliti da se nešto tako može dogoditi u BiH, tačnije u onome njenom dijelu u kojem većinski žive bosanski muslimanski, jer "većinski su uvijek odgovorni za odnos prema manjini, ili tzv. manjini (manjini u svojoj sredini) kojoj moraju po svaku cijenu osigurati najviše poštovanje i dostojanstvo". 

"U tom kontekstu treba reći i ovo: Čelnici grada Bužima dužni su da najstrožije osude ovaj barbarski čin, netoleranciju, agresiju na tuđu vjeru. Ovakvim teškim incidentima, u samoj biti stvari, ne ponižava se tuđa vjera jer ona ostaje iznad gnusobe ovakvih razmjera, nego se time unižava vlastito dostojanstvo, podstiče se nered, mržnja, hrane se upravo one snage koje su protiv BiH i – konačno – ovo je pucanj u samo srce vlastite vjere. Samotno, štetno... U zemlju čovjek da propadne...", zaključio je akademik Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije