Trijumf primitivizma: Kome i zašto smeta Božić?

21
Radiosarajevo.ba
Trijumf primitivizma: Kome i zašto smeta Božić?
Foto: Društvene mreže / Bužim i Božić

Primitivizam je najstrašnije što se može dogoditi jednom čovjeku, no danas se "primitivizam se svuda unaokolo širi kao paučina"

Paradoks je, kako je primijetio veliki beogradski pisac Filip David da se kod nas najveće primitivce, oličenje primitivizma, nalazimo upravo među onima koji posjeduju "nekakvo obrazovanje".

Piše: Faruk Vele

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

A kada se s primitivizmom nastupa u ime vjere, naroda ili određenog političkog pokreta, onda takvo ponašanje poprima obličje opće opasnosti.

Nikako drugačije do primitivizmom ne može se nazvati istup SDA-ovog načelnika Bužima, Mersudina Nanića (naka je rahmet i slava njegovom prezimenjaku, istinskom bosanskom heroju i patrioti, generalu Izetu Naniću) kojemu je, pazite sad, zasmetala božićna i novogodišnja čestitka na ulazu u ovaj herojski grad!?

Naravno, razloge treba tražiti u lokalnim političkim razmiricama i činjenici da je pred praznike u Bužimu osvanuo bilbord s čestitkom premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića iz A-SDA i predsjedavajućeg Skupštine USK Razima Salkića iz SDP-a BiH, inače SDA-ovih političkih oponenta, no stvar je mnogo ozbiljnija.

Strah od slame i jaslica?!

Da vidimo šta piše na "spornom" bilbodru?

"Sratan Božić i Nova godina!".

Eto, ta "strašna poruka" je bila povod žestokih populističkih reakcija mladog političara, da stvar bude gora, svršenika cazinske medrese i Islamskog pedagoškog fakulteta, dakle, čovjeka koji bi morao promicati mir i toleranciju, te lokalnog ogranka SDA. 

"Kako mi se u toku dana javio veliki broj naših sugrađana izražavajući svoje nezadovoljstvo, u telefonskim razgovorima i na društvenim mrežama, a u povodu postavljenog džambo plakata na samom ulazu u Viteški grad Bužim, želim informisati one malo manje upućene da je prostor za reklame iznajmljen firmi koja je zakupila i uredno platila svoje obaveze prema Općini Bužim. Ugovorom je definisano da provokativni i neprikladni plakati ne mogu biti postavljeni. Smatram da su naručioci i potpisnici istog, u ovom slučaju premijer Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić, morali razmisliti o upućenoj čestitki jer valjda bi trebali znati ko im je ciljna publika. Kako je plakat doživljen kao provokacija i uvredljivog je karaktera za Bužimljane želim kazati da će biti uklonjen jer ne priliči ni mjestu ni vremenu. Općina će uplatiti sredstva da se isti umakne ili zamijeni drugim", napisao je načelnik Nanić, a potom, navodno, izbrisao.

Ako je Nanić povukao svoju objavu, Općinski odbor njegove Stranke demokratske akcije do trenutka nastanka ovog teksta – nije, što znači da stoje iza ovakvih poruka. 

Pitaju kome premijer Unsko-Sanskog kantona čestita Božić u Bužimu?

"Mnoge Bužimljane ovih dana interesuje kome premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić čestitaju Božić u Bužimu s velikog bilboard plakata koji je postavljen u centru Bužima kod firme Saniteks. Ovo je po prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu, što je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu", navodi se i dodaje: 

"Stranka demokratske akcije (SDA) Bužim izražava nezadovoljstvo ovakvim činom premijera kantona i predsjedavajućeg Skupštine USK-a, te traži da se isti plakat o trošku nalagodavaca hitno ukloni iz Bužima. Obzirom da premijer kantona ima dva savjetnika iz Bužima tražimo da se isti izvinu svim Bužimljanima zbog ovakvog provokativnog plakata koji nema nikakvu svrhu i dodatno provociraju naše sugrađane. OO SDA smatra da se ovakva praksa više nikad ne može i ne smije ponoviti u Bužimu, jer ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice".

Udar na bosanske vrijednosti

Sve da u Bužimu (gradu iz kojeg inače porijeklo vodi porodica hrvatskog bana Jelačića), ne živi nijedan katolik i prvoslavac (prema popisu iz 2013. u ovom mjestu je živjelo osam Hrvata i jedna Srbin) čestitke povodom najvećih blagdana naših sugrađana, zemljaka, su dio tradicije kojima se Bosna oduvijek ponosila i razlikovala od sredina koje nemaju takvo civilizacijsko iskustvo.

No, postoji nešto mnogo opasnije, sasvim indikativno.

U vrijeme dok premijer Mađarske Viktor Orban europskoj javnosti pojašnjava kako postoji problem sa Bosnom i Hercegovinom zbog "izazova integracije zemlje sa dva miliona muslimana" u Europsku uniju, dok "europski muslimani" postaju "novi Jevreji Europe (Nerzuk Ćurak), dok Čovićeva Željana Zovko, aludirajući na nedavni incident (koji MUP KS brzo razriješio i zato im hvala), u Evropskom parlamentu tendenciozno poziva da Europa "obrati pažnju na one Hrvate, kršćane i europske građane u Bosni i Hercegovini koji se ovih dana još uvijek boje otvoreno slaviti Božić", dok aspiracije bh. susjeda, neskriveno, narastaju -  Nanić i društvo iz lokalne SDA simbolično pripremaju novo bošnjačko samoubistvo iz zasjede!?

Da su "korisni idioti" dobro odigrali pas kojeg vjerovato ni sami nisu svjesni potvrđuje brza reakcija srbijanskih tabloida pod kontrolom režima u Beogradu, kao i medija bliskih Hrvatskoj demokratskoj zajednici u Bosni i Hercegovini koji, eto, upozoravaju na netoleranciju Bošnjaka na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na granici sa Hrvatskom i Europskom unijom...

Vidiš da su problem, poručuje se između redaka.

Poruka koju su nam poslali iz SDA Bužima je potpuno suprotna bosanskim vrijednostima.

Nemojte nas braniti – izgibosmo

Jer, u Bosni "nikada zvono nije smetalo ezanu, a ni ezan zvonu". U Sarajevu su, ali i diljem Bosne, istinske patriote čuvali crkve, kao i džamije.

Kome onda - danas - smeta Božić i njegovo čestitanje?

Smeta onima kojima smeta istinska bit Bosne, njezina kultura, tradicija i sve ono što je stoljećima čuva njezine granice, među najstarijima u Europi. Smeta onima kojima smetaju i bosanske vrijednosti.

Upravo miloševićeva, karadžićeva i tuđmanovska ideologija (kao i današnji nastavljači tog kursa) već decenijma dokazuju da je (nakon iskustva Jugoslavije) Bosna nemoguća država i da treba nestati. Davati gorivo takvim mračnim ideologijama u direktnom pokušaju da zakucaju i posljednji ekser njezine održivosti i državnosti – znači ili biti glup (ne samo primitivan) ili svjesno pristajati na kurs neprijatelja ove zemlje. Trećeg nema.

Sve ovo, jasno, nema nikakve veza sa časnim građanima herojskog Bužima, koji su svoj obraz pokazali i tokom agresije, ali itekako ima veze sa retrogradnim politikama koje od "stabla ne vide šumu", te u svom političkom bezizlazju srljaju kao "guske u magli".

Zbog svega očekujemo od Centrale SDA u Sarajevu da se izjasni o tome da li stoji iza ovakvih poruka ogranka u Bužimu, to jeste da se ogradi od pokazanog primitivizma.

Jer, kako je krenulo čini se da će nam dohakati "i njihovi zločinci i naše budale"!

Nemojte nas braniti, sreće vam, izgibosmo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije