Božićna čestitka kardinala Vinka Puljića: Uvukao se čudan nemir u ljude

2
Fena
Božićna čestitka kardinala Vinka Puljića: Uvukao se čudan nemir u ljude
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vinko Puljić - Božićna čestitka 24. decembar 2021

Tradicionalno snimanje božićne čestitke i konferencija za medije nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i predsjednika Biskupske Konferencije BiH kardinala Vinka Puljića upriličeni su danas u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu.

Ovom prilikom nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pročitao je božićnu čestitku koju potpisuje zajedno sa nadbiskupom koadjutorom monsinjorom Tomom Vukšićem.

Ovom prilikom nadbiskup Piljić podsjeti je da je Vrhbosanska crkva osjetivši potrebu da probudi duh zajedništva i zajedničkog hoda u vjeri, potrebu za obnavljanjem svega u Kristu, slavila i svoju prvu sinodu.

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

"Sada idemo u susret Božiću gdje je Bog zakoračio na našu životnu stazu, utjelovivši se i rodivši se kao dijete. Time je počeo Njegov hod s nama i za nas. Mi se radujemo toj očitovanoj i darovanoj Božjoj ljubavi. Ali u tome prepoznajemo poziv da i mi uskladimo osobni i zajednički hod s njime. Zato smo i uzeli geslo svoje sinode 'Sve obnoviti u Kristu'.

Da bismo uskladili svoj hod s Isusom potrebno se ostvariti u malenosti, jer je on postao malen da nam bude bliz. I pozvao nas je da učimo od njega koji je blaga i ponizna srca. Nema obnove u Kristu tamo gdje vladaju oholost, bahatost i sebičnost. Da bismo stvarno mogli slaviti Božić i doživjeti Božić, valja nam prihvatiti svoju ljudsku ograničenost, grešnost i svoju ovisnost o Božjoj ljubavi", kazao je nadbiskup Puljić.

Nadbiskup Vinko Puljić skrenuo je pažnju na činjenicu da sadašnje vrijeme doživljava se kao stresno i napeto zbog političkih prepucavanja i ignoriranja čovjeka, njegovog prava i dostojanstva.

"Uvukao se čudan nemir u ljude, u medijima i u javnosti. Uz tu istinu da se moćnici poigravaju s malim čovjekom, još traje i nesigurnost glede COVID-19. A naspram tomu, Isus se utjelovio i rodio da donese čovjeku mir u savjesti, u duši i u društvu. No čovjek današnjice nije spoznao što je za ljudski mir važno", kazao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

On je također podsjetio da svake godine agresivni potrošački mentalitet u javnosti pokušava "ukrasti Isusa", te se u povodu Isusova rođenja otvaraju razni bazari i priređuju kulturna događanja, ali Isusa tu nema.

"Šaljući vam ovu božićnu poruku, želimo vas hrabriti u vjeri i potaknuti za otvorenost onom miru koji Isus donosi. Neka taj Kristov mir zavlada u vašim savjestima, u vašim obiteljima i u vašoj sredini, da slavlje Božića zasja jakom vjerom, čvrstim pouzdanjem i radosno življenom ljubavlju. Da bi taj Kristov mir bio vidljiv, potrebno je stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje. U tom duhu vam želimo čestit Božić, koji će ispuniti milošću srca vaša, da vjera bude radosno doživljavanje Isusovog rođenja.

Na poseban način želimo, da Božić donese djeci radosno proživljavanja djetinjstva i rasta u vjeri. Želimo čestit Božić vama, mladi, da u svom zrenju budete otvoreni Isusovoj poruci i pouci, kako biste postali potpuni ljudi srca, duše i uma. Vama, drage obitelji, želimo čestit Božić sa željom, da svaka obitelj što više sliči svetoj nazaretskoj Obitelji. Neka Vam Isusovo rođenje donese radost zajedništva i sloge u ljubavi. Posebno želimo čestit Božić vama, bolesni i nemoćni, kao i vama koji ste poodmakle dobi da Vam Isusovo rođenje donese utjehu, snagu i čvrstu nadu u životu", poručio je, među ostalim, kardinal Vinko Puljić uz čestitke za sretan Božić i blagoslovljeno mlado ljeto 2022.

Puljić je ovom prilikom zahvalio svima koji su njemu i na taj način i svim katolicima čestitali blagdan Božića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije