U Federaciji BiH zaposleno 6.999 državnih službenika i namještenika

A. D.
U Federaciji BiH zaposleno 6.999 državnih službenika i namještenika
Prema podacima Agencije za državnu službu (ADS) FBiH od sredine maja, na nivou Federacije, kantona, te općina bilo je zaposleno 6.999 državnih službenika i namještenika.

Kako je za Radiosarajevo.ba pojasnio vršilac dužnosti direktora ADS-a Refik Begić, ova informacija je nepotpuna, budući da navedena agencija ne raspolaže podacima iz Zapadnohercegovačkog, te Posavskog kantona.

On ističe da su u FBiH ukupno 472 organa uprave.

“Ustanovili smo da ima više od 30 organa koji uopće nisu u sistemu državne službe. Ima ih u oblasti poljoprivrede, zdravstva. Oni djeluju kao fondacije, pa čak i udruženja. Cilj nam je da nakon uspostave registra državnih službenika ustanovimo precizan broj institucija na svim nivoima, od FBiH do općina“, kazao nam je Begić.

Nakon što je nedavno na sjednici Vlade predstavio strateški dokument o reformi javne uprave u FBiH za koji je od Vlade dobio podršku, Begić nam je rekao da je formirana radna grupa koju on predvodi intenzivno i radi na donošenju draftova više akata, a među njima su novi zakoni o javnim službenicima, te o sistemu javne uprave.

“Cilj je da napravimo funkcionalnu, učinkovitu i uspješnu javnu upravu u FBiH, da se tačno zna učinak svakog javnog službenika, učinkovitost svake institucije. Sada, naprimjer, imamo više zavoda na federalnom nivou koji rade slične ili iste poslove. Treba nam racionalnost“, kazao je Begić.

Kao najbolji primjer o neučinkovitosti institucija shodno potrebama građanstva, naveo je činjenicu da 12 zavoda za javno zdravstvo u FBiH potroši 1,1 milijardi KM, dok je stanje u zdravstvu i dalje loše.

FBiH mora imati jedinstveni upravni prostor, vrlo odgovornu državnu službu, da se tačno zna ko šta radi. Također, moramo znatno popraviti omjer službenika, jer sada imamo tek 35 posto onih s visokom stručnom spremom, a čak je 65 posto onih sa srednjom stručnom spremom“, istaknuo je Begić.

Poseban izazov je, kako je naglasio, smanjenje fragmentiranosti i preklapanja nadležnosti između kantona i Federacije BiH, kao i reguliranje nacionalne zastupljenosti u institucijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije