Na korak do rodne ravnopravnosti u Vijeću ministara, konačna odluka na Domu naroda

0
Radiosarajevo.ba
Na korak do rodne ravnopravnosti u Vijeću ministara, konačna odluka na Domu naroda
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara

Na danas održanoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH usvojene su izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara i u drugom čitanju.

Njima se predviđa da sastav Vijeća ministara tokom cijelog mandata odražava ravnomjernu zastupljenost spolova, tačnije 40 posto pripadnika ili pripadnica manje zastupljenog spola.

Ovu inicijativu još su u martu ove godine podnijele Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija, zastupnice kluba Naša stranka-Nezavisni blok.

„Zakon o Vijeću ministara sada je prošao sve potrebne procedure koje su u nadležnosti Zastupničkog doma. Dom naroda često ne usvoji nešto što bude usvojeno na Predstavničkom domu, nadam se da ovog puta neće biti tako. Vrijeme je da pokažemo da smo i kao država i kao narodi došli do tog nivoa da možemo imati najveće zakonodavno tijelo u državi koje svojim sastavom reprezentira ravnopravnost spolova i, u tom smislu, daje pozitivan primjer drugima", poručila je Marinković-Lepić.

Ako delegati tog doma usvoje ove izmjene, to znači da Predstavnički dom više neće razmatrati saziv Vijeća ministara ako u njemu spolovi nisu ravnopravno zastupljeni.

"Do sada, maksimalan broj ministrica u svim sazivima Vijeća ministara bio je dva, a dešavalo se da Vijeće ministara bude bez ijedne ministrice. Izmjene i dopune koje smo predložiti podrazumijevaju da se ravnopravnost spolova poštuje i prilikom imenovanja predsjedavajućeg Vijeća te njegovih zamjenika, odnosno zamjenica kao i prilikom imenovanja zamjenika, odnosno zamjenica svih ministara", kazala je Marinković-Lepić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije