Radiosarajevo.ba i novinarka Vanja Stokić - šampioni rodne ravnopravnosti za 2021.

3
Radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba i novinarka Vanja Stokić - šampioni rodne ravnopravnosti za 2021.

Udruženje/udruga BH novinari dodijelilo je priznanje „Šampion rodne ravnopravnosti 2021“ portalu Radio Sarajevo u kategoriji za medije i Vanji Stokić, urednici portala eTrafika iz Banje Luke, u kategoriji za novinara/ku, a u okviru svjetske kampanje „Mediji za žene 2021“ (Media4Women2021) koju je organizovala Free Press Unlimited organizacija iz Nizozemske širom svijeta u znak podrške ženama u medijima i promocije rodne ravnopravnosti kroz medijske sadržaje.

Odluku o dodjeli priznanja u oblasti rodne ravnopravnosti donio je Upravni odobor BH novinara.

Kako se navodi u obrazloženju, priznanje se dodjeljuje portalu Radio Sarajevu zbog „uredničke politike koja promovira, podržava ženska ljudska prava i sustavno se bori protiv rodno zasnovanog nasilja kroz medijske sadržaje“, a Vanji Stokić jer „kao autorica brojnih tekstova godinama podržava zaštitu žena, prevenciju nasilja i kažnjavanje počinitelja koji stoje iza rodno zasnovanog nasilja“.

radio sarajevo.PNG - undefined

Cilj dodjele priznanja jeste da se medijski djelatnici, kao i mediji u BiH podstaknu na promociju ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, te da na fer, objektivan i profesionalan način izvještavaju o rodno zasnovanom nasilju, bez stereotipa i predrasuda, stvarajući pozitivan ambijent za jednako napredovanje žena u javnom i privatnom sektoru na bazi njihovih postignuća, ne ograničavajući ih na osnovu spola.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari kaže da su podrška zaštiti žena u medijima, novinarki i drugih medijskih djelatnica, kao i profesionalna odgovornost medija u izvještavanju o ženskim ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti vrijednosti za koje se zalažu BH novinari.

„Smatramo svojom zadaćom stalno promovirati ove vrijednosti i podizati svijeti o važnosti zaštite žena koje rade u medijima, ali i svih drugih žena kroz autorske medijske sadržaje. Ta dvostruka uloga i odgovornost nisu lagan teret ni za medije ni za novinare/ke i urednike/ce u patrijarhalnom i mizoginom društvu kakvo je naše. Zato smo i organizovali ovu kampanju, te niz drugih događaja u mjescu martu, sa trajnom najmerom da strateška i profesionalna solidarnost, ljudskopravaški pristup u kreiranju medijskih sadržaja i promocija rodne ravnopravnosti budi dio uredničkih politika i ličnih vrijednosti novinara i novinarki“, naglašava Rudić i dodaje kako će Mreža novinarki u BiH početi intenzivnije aktvnosti u oblasti edukacije i promocije ženskih ljudskih prava u medijima.

S obzirom na činjenicu da se ovo priznanje prvi put dodjeljuje u Bosni i Hercegovini, kao i da se veliki broj medija i novinara/ki zalaže za rodnu ravnopravnost, BH novinari su odlučili da iduće godine (u periodu 15. januar - 1. mart 2022.) raspišu javni poziv za prijavu medija i novinara/ki iz BiH za titulu „Šampion rodne ravnopravnosti“, kako bi pitanje zaštite žena u medijima i doprinos medija prevenciji nasilja, zaštiti ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti bilo stalno propitivano kroz medijske sadržaje i postalo dio uredničkih politika i medijskih vrijednosti.

vanja stokić.PNG - undefined

Doprinos kampanji „Media4Women2021“ je dalo 16 medijskih djelatnika/ca iz cijele BiH, koji su promovisali uspješne žene iz medija, nauke, sporta, aktivizma, te majke, prijateljice, radne kolegice i sve žene koje svojim postojanjem i djelovanjem daju značajan doprinos razvoju bh. društva u skladu sa svjetskim standardima ženskih ljudskih prava.

Kampanjom je obuhvaćeno 70.000 građana/ki putem društvenih mreža. BH novinari su posebno zadovoljni činjenicom da je javnost u BiH imala priliku upoznati 16 sjajnih žena iz cijele BiH, koje nadahnjuju svoju okolinu i postižu veoma zapažene rezultate u različitim oblastima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Svjetsku kampanju „Media4Women2021“ je povodom 8. marta pokrenula organizacija Free Press Unlimited iz Nizozemske, a u Bosni i Hercegovini sprovelo Udruženje BH novinari i Mreža novinarki u BiH, sa ciljem bolje vidljivosti žena u medijskim sadržajima, ali i boljeg pozicioniranja novinarki u medijskoj industriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije