Odbijen prijedlog Bećirovića: U Domu naroda nisu za ravnopravnost i ćirilicu

8
Radiosarajevo.ba
Odbijen prijedlog Bećirovića: U Domu naroda nisu za ravnopravnost i ćirilicu
Print Screen / Denis Bećirević

Denis Bećirović, delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici ovog doma predložio je razmatranje i usvajanje zaključaka Doma naroda Parlamentarne skupštine o uspostavljanju ustavne ravnopravnosti srpskog naroda, srpskog i bosanskog jezika i ćirilićnog pisma u ustavima kantona u FBiH gdje to do sada nije propisano.

“Na prošloj sjednici Doma, javno sam upozorio da niko u BiH nema pravo da krši Ustav i zakone BiH. Kad god budu ugroženi Ustav i zakoni BiH, neću se libiti da ovdje javno govorim o tome i upozoravam javnost. Smatram da je važno, a to nam je ustavna obaveza da svi djelujemo na dva kolosjeka, zaštite državnosti BiH i zaštite ljudskih prava, svakog čovjeka u našoj zemlji bez obzira na vjeru i naciju”, naveo je Bećirović.

Bećirović je predložio da se usvoji ravnopravnost srpskog naroda s drugim narodima, srpski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik, bosanski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik, ćirilično pismo kao službeno i ustavom priznato pismo.

Također, Bećirović je pozvao sve u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da svojim primjerom pošalju poruku građanima da je moguće bolje, i bolja budućnosti svih, međutim, nakon pauze i glasanja, nije bilo opće većine, tako da inicijativa Bećirovića nije prošla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije