! / Odbijena inicijativa Bećirovića da se zabrani veličanje Pavelića i Mihailovića

27. 04. 2021. u 14:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Inicijativa delegata Denisa Bećirovića (SDP) kojom Dom naroda BiH poziva sve općine i gradove u BiH da u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnom poštivanja i afirmacije antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa, da se zabrane direktni ili indirektni izraz glorificiranja ili afirmacije dvojice najozloglašenijih zločinaca i kvislinga sa područja bivše Jugoslavije poput Ante Pavelića i Draže Mihailovića nije danas dobila podršku.

Bećirović je obrazlagajući ovu inicijativu rekao da ga je ponukala odluka skupštine Grada Bijeljine koja je odlučila da podigne spomenik Draži Mihailoviću.

Delegati su imali niz primjedbi na ovu inicijativu..

Zlatko Miletić (DF), hrvatski delegat, kazao je da mu smeta što u ovoj inicijativi nema ni jednog Bošnjaka, te spomenuo Mustafu ef. Busuladžića, po kojem je jedna škola u Kantonu Sarajave dobila naziv, pišu Nezavisne.

"Mi u Sarajevu imamo 14 škola, objekata i trgova koji nose imena po bošnjačkim fašistima. Da ne nabrajam sad imena ovih 14 Bošnjaka koji su učestvovali u zločinima", rekao je Miletić.

Marina Pendeš (HDZ), hrvatski delegat podsjetila je da je Nikola Lovrinović, poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu BiH, uputio inicijativu da se prihvati odluka i da se 23. avgusat obilježava kao dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima.

"Trebamo biti principijelni, pa obuhvatiti i ovaj rat kada se nekim generalima koji su optuženi za ratne zločine odaje počast i daju imena ulica i trgova. Zbog toga nećemo podržati ovu inicijativu", rekla je Pendeš.

Na ovo joj je Bećirović odgovorio da u inicijativi stoj i svih drugih nacionalističkih pokreta, oranizacija i vojnih formacija i udruženja bez obzira na to kojoj nacije li vjere bili.

Delegati su usvojili zaključak o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakonodavstva, a čiji je predlagač zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ispred Doma naroda BiH u grupu su imenovani Sredoje Nović, Bariša Čolak i Munib Jusufović.

Iz Predstavničkog odma BiH u ovu radnu grupu biće imenovani svi šefovi klubova, a iz Vijeća ministara će biti tri člana.

Denis Bećirović, delegat SDP-a, pitao je zašto u ovoj grupi nema čalanova Centralne izborne komisije BiH, te predložio da se to uradi. Zlatko Miletić, delegat DF-a, predložio je da u ovu Interresornu radnu grupu bude imenovan i jedan član nevladine organizaicje „Pod lupom“ ili da se uključe i članovi akademske zajedncie iz oba entiteta.

Lazar Prodanović, delegat SNSD-a, kaže da je potpuno razuman pristus da članovi CIK-a ne treba da budu u grupi, ali da ih to ne sprečava da prijedloge upute ka radnoj grupi.

"Oni su bitno uticali na urušavanje. Čuvali su poziciju sedmogodišnjeg mandata bez ograničenja. Dali smo im poziciju koju imaju predstavnici najvišeg zakonodavnoj tijela BiH. Nisu ništa učinili da bi poboljšali izborne procese u opštinskim komisijama, rekao je Prodanović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)