Na današnji dan granatirana kula Zmaja od Bosne u Gradačcu

O. K.
Na današnji dan granatirana kula Zmaja od Bosne u Gradačcu
FOTO: Facebook / Granatirana kula Zmaja od Bosne

Na današnji dan, 18. juna 1992. godine, sa položaja pod kontrolom VRS-a, artiljerijskim djelovanjem, bombardirana je kula Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu.

Djelujući višecijevnim raketnim bacačem po centru grada agresor je pokazao svoje namjere, a taj dan odnio je i prve civilne žrtve. Uslijedile su izuzetno teške godine u kojima je snagom, odlučnošću i upornošću patriota branjena i odbranjena Kapija Bosne.

Sahat-kula, koja se nalazi u blizini kule Zmaja od Bosne, te kapi kule, nisu bile pošteđene u ovom napadu, kao ni okolne zgrade u užoj jezgri grada.

Fotografija srušene kule obilazile su svijet, a ona je, uz pomoć poslijeratnih donacija ponovo obnovljena. Danas je čeka novi ciklus rekonstrukcije cijelog kompleksa, a projekt od jednog miliona KM je odobrila Vlada FBiH.

Agresor je pokušao da svojim dejstvima u potpunosti sruši Kapiju Bosne, koja je kroz historiju bila bedem odbrane od mrskog neprijatelja, ali nisu uspjeli, i ona se i danas nalazi na istom mjestu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije