Gradačac slavi heroje: 107. brigada ostavila trajni pečat u odbrani BiH

O. K.
Gradačac slavi heroje: 107. brigada ostavila trajni pečat u odbrani BiH
Foto: Privatni album / Gradačac slavi heroje

Nizom sadržaja u Gradačcu je jučer obilježena godišnjica formiranja 107. brigade, jedne od najbrojnijih i prve proglašene Viteške brigade ARBiH.

Grad Zmaja od Bosne ovih dana slavi svoje heroje. Naime, 9. juna  1992. godine osnovana je prva viteška brigada Armije Bosne i Hercegovine – 107. viteška motorizovana brigada 2. korpusa Armije RbiH.

Tokom ratnih dejstava, poznata 107. brigada učestvovala je u velikim bitkama, a najpoznatija i najveća je svakako ona kada je 22. oktobra zaustavljen oklopni voz koji je prevozio neprijateljsku municiju i vojnike,a njegova je namjera bila da uđe u Gradačac preko Ledenica.

Jučer su delegacije Općine Gradačac i Saveza boračkih organizacijam odale počast braniocima Gradačca i Bosne i Hercegovine i položile cvijeće na spomen obilježja u vojnom mezarju u naseljima Mahmut Mahala, „Križ“ u Ledenicama Donjim, spomen-obilježje „Zlatni ljiljan“, te grob ratnog komandanta Ivana Mijačevića.

Sutra u 15 sati će biti održana Svečana akademija povodom godišnjice osnivanja prve viteške brigade ARBiH.

Gradačka 107. viteška motorizovana brigada je ostavila trajni pečat u svijesti i pamćenju, kao jedinstven primjer herojizma, odlučnosti i neustrašivosti boraca i naroda gradačačkog kraja, u odbrani svoje slobode i dostojanstva.

Zlatnim slovima isklesana su imena njenih pripadnika koji u amanet sadašnjim i budućim generacijama ostaviše moralnu obavezu, da njeguju svijetle tradicije herojske borbe otpora pripadnika 107. viteške brigade ARBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije