Počinje obnova kule Husein-kapetana Gradaščevića

O. Kavazović
Počinje obnova kule Husein-kapetana Gradaščevića

Općinsko vijeće  Gradačca donijelo je na jučerašnjoj sjednici odluku o  raspisivanju Javnog poziva za početak obnove kule Husein-kapetana Gradaščevića u Gradaččcu, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Mirel Bijedić, pomoćnik općinskog načelnika.

Nakon što je prošle godine potpisan Ugovor o obnovi i zaštiti nacionalnog spomenika, Kule Husein-kapetana Gradaščevića u vrijednosti od milion KM, grad Gradačac susreo se s brojnim problemima kada se radi o projektnoj dokumentaciji, nakon čega je imenovan tim za realizaciju ovog projekta, a potrebna dokumentacija pribavljena.

„Nakon doznake sredstava, načelnik je imenovao tim za realizaciju ovog projekta, te se intezivno krenulo u izradu projektnog zadatka za izradu dokumentacije koja bi obuhvatila projektovanje sa aspekta izrade idejnog projekta za kompletan kompleks „Starog grada“ u Gradačcu, kao i izradu glavnih projekata za pojedine dijelove“, kazao je za Radiosarajevo.ba Bijedić.

Od prebacivanja sredstava u septembru do danas, najviše se radilo na prikupljanju potrebnih dozvola od strane nadležnih ministarstava, kako bi se osiguralo da obnavljanje objekta teče u dobrom pravcu, navodi Bijedić.

Početkom marta ove  godine tim arheologa na čelu sa direkotrom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH posjetio je kompleks Starog grada u Gradačcu. Na sastanku su razmijenjena mišljenja i dosadašnje aktivnosti o implementaciji projekta. Također, razgovarano je oko izrade buduće projektne dokumentacije koja će na adekvatan način pokazati konkretne korake za implementaciju ovog projekta“, pojašnjava Bijedić.

Dodao je da je ovaj lokalitet jedan od najzanačajnijih historijskih lokaliteta u BiH, te se upravo zbog toga treba posvetiti posebna pažnja na očuvanju ovog objekta kao nacionalnog spomenika. Kako je planirano, on će i dalje ostati kao glavna turistička atrakcija ovog grada, ali i kao spomenik pokretaču borbe za autonomiju Bosne, Husein-kapetanu.

„Početkom aprila dobili smo potrebno mišljenje Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH za očuvanje i uskoro ćemo raspisati Javni  poziv za izradu projektne dokumentacije za sanaciju kompleksa „ Starog grada“ u Gradačcu a na osnovu toga kasnije i tender za izvođenje radova“, dodaje Bijedić.

Na kraju, Bijedić nam govori zbog čega se sve do sada čekalo na početak radova, kada je građevinska sezona uveliko počela.

„Ovdje se radi o generacijskom projektu, te projektu koji u post-ratnom periodu nije radila niti jedna općina na području BiH. Stoga je i razumljiva sporija dinamika na provođenju potrebnih procedura, jer imamo dosta faktora koje trebamo uključiti u svaki od koraka koje napravimo“, kazao je za Radiosarajevo.ba Mirel Bijedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije