Muriz nakon presude: Očekujem da ih počnu hapsiti, ja ih neću pustiti na miru

Radiosarajevo.ba
Muriz nakon presude: Očekujem da ih počnu hapsiti, ja ih neću pustiti na miru
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Izjava Muriza Memića nakon oslobađajuće presude

Opet smo na početku, ali nikad neću stati, na rubu suza kazao je Muriz Memić nakon što su danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni krivice za smrt Dženana Memića.

"Dok je sudija čitao, pitao sam se ko je sjedio i smislio ove laži iz optužnice", rekao je otac ubijenog mladića.

Podsjećamo vas, Muriz i Arijana Memić, otac i sestra Dženana Memića, već godinama tvrde da nije bilo nikakvog udesa (za koji su bili optuženi Seferovići, op.pr.) već da je mladić ubijen. Njihovu tvrdnju podržalo je vještačenje, koje je prihvatio Sud u ponovljenom postupku, a u kojem je istaknuto da od udesa nije bilo ništa i da su povrede na Dženanu nanesene "tupim udarcima".

Sud donio presudu u slučaju Dženan Memić: Seferovići nisu krivi!

"Te laži, to...to je morala biti grupa. Nijedno slovo optužnice nije tačno. Dalida Burzić je vođa organizirane mafije, Sead Kreštalica, Vahid Ćosić, Mevludin Halilović, Ševal Kovačević... To su monstrumi", kazao je potreseni Muriz.

Rekao sam im da spavaju u tenama, nastavio je otac koji se bori za pravdu: "Očekujem da Tužilaštvo BiH počne hapsiti."

"Ja nikog neću pustiti na miru. Dženana ne mogu vratiti, Ovo je Muriz uradio za svu djecu. Mislim da je mnogo djece ubijeno na ovaj način", poručio je otac Dženana Memića. 

Tužilaštvo KS će, prema najavama, na današnju presudu uložiti žalbu.

Također, na godišnjicu Dženanove smrti, 8. februara, planirani su protesti Za Dženana.

Podsjetimo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije