Muriz Memić: Zijad Mutap je rekao 'Uginuo je Dženan, uginut će i Arijana'

9
Radiosarajevo.ba
Muriz Memić: Zijad Mutap je rekao 'Uginuo je Dženan, uginut će i Arijana'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Velika aleja - Pravda za Dženana

Otac Dženana Memića, Muriz, obratio se prisutnim građanima u Velikoj aleji.

Podsjetimo, danas je Vrhovni sud Federacije BiH donio oslobađajuću presudu za oca i sina Bekriju i Ljubu Seferovića. Na taj način je stavljena tačka na priču da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći.

Odmah nakon izricanja presude Arijana Memić, Dženanova sestra, pozvala je građane da dođu u 20 sat i Veliku aleju i s njima proslave ovu veliku pobjedu.

Muriz se obratio na skupu i kazao:

"19 puta na protestima i kad pogledam, vazda vidim iste ljude. Hvala vam svima. Koliko smo bili sigurni u ovu borbu, stavili smo na spomeniku 'napadnut', a ne 'saobraćajna nesreća'. Toliko smo bili sigurni. Teško je ispričati šta smo sve prošli Ifet i ja. Smijali su se Ifetu. Danas je Ifet bacio državu na koljena. Vazda su govorili vratit će se Valter. Ja mislim da se vratio. Tužilaštvo Kantona Sarajevo na čelui sa Dalidom Burzić, što je najstrašnije sve su žene vodile ovu istragu... Žene, majke... i ovo su pokušale uraditi. Federalni tužioci do zadnjeg trenutka nisu pokušali odustati. Čovjek, Vlado Mišković, zna da laže, ali ne odustaje. Ali, danas je Sud rekao da Tužilaštvo ni jednim nalazom nije dokazalo da je bila saobraćajna nesreća. I opet je trajalo pet godina. Znate li vi koliko je to neprespavanih noći? Koliko je to kafa mene i Ifeta? Kada bi neko imao vremena, nekoliko knjiga bi se moglo napisati o ovoj borbi".

"Mnog su pomislili 'ma to je obični vozač, šta će on?'. Ali, ne znaju oni šta je izgubiti očni vid. Od početka sam govorio da ima časnih tužilaca i policajaca. Valjda će doći vrijeme da oni jednog dana počnu vladati, a da ove sklonimo. Mnogo je časnih ljudi koji su nam pomagali sve vrijeme. Jednog ću spomenuti, Šerif Konjević - uvijek je bio uz nas. Ovo nije politika ako je Segmedina Srna uz mene, ako je Nermin Muzur rekao dati dušu za nas, ako je Saša Magazinović uz nas, Damir Mašić... Ne znam više šta reći. Mogao bih danima pričati. Pripremamo nove proteste. Napali su na glavnu državnu tužiteljicu. Na ženu koja se našla da pokuša nešto uraditi. Pokušat će na sve načine ovo zaustaviti. Pustili su osumnjičene na slobodu. Ja mislim da se oni trebaju vratiti u pritvor. Najviše me zaboljelo što je Zijad Mutap rekao 'uginuo je Dženan, uskoro će i Arijana'. To nisam nikada rekao, nisam imao vremena ni Ifetu reći danas. I Zijad je na slobodi. Ali, Zijade, nećeš se izvući. Ako ovo država ne završi, ja ću završiti. Trebat će nam dosta vremena da pripremimo ove proteste. Sada ćemo imati konkretne zahtijeve. Sabina Sarajlija ne može ostati glavna kantonalna tužiteljica. Ona mora odgovarati, kao i Dalida Burzić. Ja neću odustati kada vidim koliko vas je uz mene. Ne zanima me ko štiti Dalidu, ima neko iznad njih. Obavijestit ćemo vas o danu protesta. Tražim podršku kao nikada do sada".

Riječ je uzeo i Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

"Ja Muriza molim da ne uzima pravdu u svoje ruke, a ne znam da li bih ja mogao izdržati da je ne uzmem. Znamo ko je, znamo kako je i znamo s kim je, ali istrajat ćemo do kraja da se ovo riješi na civiliziran način. Tražit ćemo odgovornost svih onih koji su krivi za ovo."

"Slučajevi Memić i Dragičević ne sadrže ni trunku istine. Ja svaku žrtvu posmatram jednako. Ako na tome ne istrajemo, imat ćete za godinu, dvije ili pet novog Dženana i Davida. Jer ti ljudi, koji ostanu u pravosuđu, oni su dužnici sistema koji ih je postavio. I oni će morati vratiti dug. Hvala vam svima", kazao je Feraget.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije