Muriz Memić potvrdio: Osam svjedoka je tražilo zaštitu, bit će ih još

0
I. S.
Muriz Memić potvrdio: Osam svjedoka je tražilo zaštitu, bit će ih još
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fergaget i Memić ispred Suda BiH

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odbila je tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv sutkinje Suda BiH Dalide Burzić.

U isto vrijeme, u slučaju istrage ubistva Dženana Memića, zaštitu je zatražio i osmi svjedok.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba rekao Muriz Memić, sama prijava protiv Buzić je - loše postavljena.

"Prijava protiv Burzić je toliko loše podnesena, da se znalo da će biti odbačena, imao sam tu informaciju. Ali, vidimo dalje, šta se dešava - osmi svjedok traži zaštitu i bit će ih još. Zamisli šta je rađeno. A ovo je poruka Burzić da nikada neću stati i kad-tad ovo će se rasvijetliti. A Burzić je glavni krivac - sve informacije koje se sada prikupljaju ona je imala servirane. I zamislite koliko je teže doći sada do dokaza, a sve je imala", rekao je Memić.

Kada je riječ o zaokretu u istrazi zbog pojave i osmog svjedoka, Memić je poručio:

"Bit će ih još koji će tražiti zaštitu, a ja da se pitam - mnogim ne bih ni dao. Znali su sve, ali nekome se mora dati zaštita, svjestan sam toga. Ovih dana će se saznati mnogo toga što će javnost biti šokirana. Poznata je uloga Burzić i da je ona rekla 'ja Alisu ne dam'. A sad ćemo vidjeti hoće li dati ili ne. A zašto je to rekla?", poručio je Memić.

Advokat porodice Memić, ali i u slučaju smrti Davida Dragičevića, Ifet Feraget za portal Radiosarajevo.ba pojasnio je detalje i sličnosti ova dva slučaja.

"Jako interesantno u ovom slučaju je da svjedoci traže zaštitu u slučaju gdje su glavni svjedoci policajci i tužioci. To pokazuje da rješavanje ova dva slučaja može učiniti nepotrebnu reformu pravosuđa jer kriminalcima nije mjesto ni u tužilaštvima ni policiji", rekao je Feraget.

Napomenuo je da su ova dva slučaja jako bliska zbog mnogih okolnosti - od mijenjanja položaja tijela, lažnih vještačenja...

"U predmetu Memić smo dalje odmakli jer je slučaj stariji", napomenuo je Feraget.

Podsjetio je i na nedavnu izjavu predsjednika Visokog sudskog tužilačkog vijeća Halila Lagumdžije da "ukoliko budu utvrđene sve okolnosti, ovakvi slučajevi zaslužuju drakonske kazne".

"Ubijeđen sam da je to ono što treba da dođe do promjene u društvu - drakonsko kažnjavanje tužilaca i policajaca", poručio je Feraget.

Kada je riječ o tome da je drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odbila tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv sutkinje Suda BiH Dalide Burzić, advokat Feraget kaže da je to "farsa".

"U odnosu na Burzić su postojali više nego jasni dokazi za disciplinsku odgovornost u slučaju Memić. Ja sam o tome govorio više puta. Ustavnom sudu nije dostavljen ključni dokaz u čijem prilogu je crtež lica mjesta uviđaja na kojem stoji da se radi o ubistvu. Ona to nije dostavila iako je Ustavni sud tražio od nje. Ona je meni saopćila da je Dženan ubijen, a nakon toga, bez validnih dokaza - upustila se u avanturu podizanja optužnice za saobraćajnu nesreću. To je lažna optužnica zasnovana na lažnim dokazima", poručio je Feraget.

Pojasnio je i kako je tu i njeno javno nastupanje kada je rekla da je "Dženan stradao u nesreći".

"Ona je na taj način otvorila vrata meni za sve ove komentare za sve ove godine. I to u potpunosti dovodi kredibilitet Ured dis. tužioca koji mora biti transformisan", rekao je Feraget.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije