Muriz Memić počeo sa davanjem iskaza Tužilaštvu o ubistvu sina

Radiosarajevo.ba
Muriz Memić počeo sa davanjem iskaza Tužilaštvu o ubistvu sina
Foto: Dženan Kriještorac / Dragičević, Memić i Feraget

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, danas je u Tužilaštvu BiH počeo sa davanjem iskaza u vezi ubistva njegovog sina. Skoro dva sata Memić je govorio o danu kada je Dženan stradao, danima provedenim u bolnici, razgovoru sa doktorom Alijom Čeljom koji je operisao Dženana.

Memić je tužiocu ispričao kako mu je doktor Čeljo kazao da njegov sin ima povredu glave koja ne odgovara saobraćajnoj nesreći. Doktor Čeljo nikada nije saslušan u Tužilaštvu KS, iako se istraga za ubistvo vodila sve do 24. juna 2016. godine, piše Patria

U potresnom iskazu, mladićev otac govorio je i o činjenici da je njegovom sinu kasno pružena medicinska pomoć, odnosno da je pomoć prvo ukazana Alisi Mutap iako nije bila u teškom stanju, da bi naknadno ljekarski tim prišao mladiću koji je ležao nekoliko metara dalje u Velikoj aleji. U takvim trenucima dok se Dženan borio za život svaki trenutak je bio od presudnog značaja. To mu je kazao i doktor Čeljo.

Memić je u današnjem dijelu iskaza naveo i da su postojali dokazi koji su ukazivali da je njegov sin ubijen, a da se činilo sve da se slučaj prikaže kao saobraćajna nesreća. Istakao je i da nije obavještavan o toku istrage koja se vodila.

Memić je izrazio očekivanje da će Državno tužilaštvo ozbiljno i profesionalno pristupiti predmetu te da će se otkriti istina o smrti njegovog sina, kao i uloga svih onih koji su sakrili dokaze, odveli istragu u pogrešnom smjeru i na kraju podigli lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću.

Kantonalni sud u Sarajevu polovinom jula izrekao je oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću navodeći da nema dokaza da se dogodila saobraćajna nesreća kao i da povrede koje su uočene na tijelu Dženana Memića ne odgovaraju tipičnim povredama u saobraćajnim nesrećama, odnosno direktnom naletu vozila na pješaka.

Memić će u nastavku svog iskaza govoriti i o nalazu vještaka medicinske struke Hamze Žuje koji je 16. februara 2016. godine izvršio obdukciju te se u svom nalazu izjasnio „da smrtne povrede na tijelu preminulog nisu mogle nastati kao posljedica saobraćajne nezgode, nego da su iste nanesene tupim i tvrdim predmetom“.

Tokom sudskog procesa koji se vodio protiv Ljube i Bekrije Seferovića iznesen je podatak da je vještak Žujo sačinio čak šest nalaza obdukcije!

Memić je početkom oktobra Tužilaštvu BiH predao krivičnu prijavu protiv 40 osoba koje su povezane sa slučajem Dženan Memić, među kojima su glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, svi tužioci koji su radili na predmetu Memić, federalni tužioci, više policajaca MUP KS, a kako je najavio, uputit će i dopunu krivične prijave protiv nekoliko osoba.

U februaru 2019. godine navršit će se tri godine od ubistva Dženana Memića, a porodica Memić organizirat će proteste te očekuju da će do tada Državno tužilaštvo BiH povući konkretne poteze u rasvjetljavanju ovog slučaja, piše Patria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije