Muriz Memić najavio velike proteste ispred OHR-a: "Nećemo odustati, imamo nove dokaze"

5
L. Memčić
Muriz Memić najavio velike proteste ispred OHR-a: "Nećemo odustati, imamo nove dokaze"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Muriz i Arijana Memić

Prije sedam godina, 8. februara 2016. godine u večernjim satima policija i tužitelj Kantona Sarajevo izašli su na teren da bi obavili uviđaj u slučaju u kojem su povrijeđene dvije osobe, Dženan Memić i Alisa Mutap.

Sutradan, u službenom saopćenju, MUP Kantona Sarajevo objavljuje da se radilo o saobraćajnoj nesreći u Velikoj aleji na Ilidži, u kojoj je vozač nepoznatog automobila zelene boje udario dvije osobe od kojih je jedna zadobila teške povrede opasne po život, a jedna je puštena na kućno liječenje. Vozač je pobjegao.

15. februara Dženan Memić je preminuo u bolnici. 22. februara Muriz Memić, Dženanov otac, prvi put u medijima govori da je njegov sin ubijen. I od tada traje borba Muriza Memića i njegove porodice da dokažu šta se desilo s njihovim sinom i bratom.

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Muriz Memić uputio otvoreno pismo Branku Periću: Evo šta je napisao

Muriz Memić uputio otvoreno pismo Branku Periću: Evo šta je napisao

Za portal Radiosarajevo.ba Muriz Memić kaže da mu je teško, pogotovo u danima kada se obilježava godišnjica stradanja njegovog sina.

Podsjetio je i na presudu Suda Bosne i Hercegovine koji je 24. novembra oslobodio Zijada Mutapa i druge koji su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

"Presuda Suda Bosne i Hercegovine znamo svi kakva je bila, tužioci su uložili žalbu, čekamo da Apelaciono vijeće zakaže sjednicu. Šta će dalje biti, ne znamo. Ide dalja istraga za ubistvo i organizovani kriminal jer znate da je otvorena istraga protiv Dalide Burzić, Vahida Ćosića i Ševala Kovačevića, Sakiba Krebe, Nurije Mekića. Tužilaštvo radi i dalje", priča Muriz za Radiosarajevo.ba.

Slučaj Dženan Memić: Sud BiH oslobodio optužene od optužbi!

Slučaj Dženan Memić: Sud BiH oslobodio optužene od optužbi!

Istakao je da je borba za pravdu i istinu bila teška i iscrpljujuća te da nije mogao pretpostaviti da će trajati sedam godina.

"Niko ovo nije mogao ni zamisliti. Ova borba nas još uvijek drži u grču. Sve nas svaki dan podsjeća i vrati na početak. Ponekad se čovjek umori, ali nikad nisam pomislio da odustanemo. Bog zna koliko će ovo još trajati", rekao je Muriz i zahvalio se javnosti i medijima na podršci.

Kako je rekao, pojavili su se novi dokazi, ali o njima ne može govoriti zbog istrage koja se vodi. Ne gubi nadu da će pravda i istina izaći na vidjelo te kaže da vjeruje državnom Tužilaštvu.

"Imamo veliku podršku i drago mi je da se ovaj slučaj nije zaboravio. Svima je stalo da se dokaže šta se desilo. Na spomeniku će danas biti izvedena pjesma u čast mom Dženanu", rekao je Muriz za Radiosarajevo.ba.

Najavio je velike proteste ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

"Bit će održani na proljeće. Tražit ćemo da visoki predstavnik djeluje i smijeni sudije koje ne rade u skladu sa zakonom", zaključio je Memić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Slučaj Dženan Memić

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud je donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića čime je stavljena tačka na priču oko toga da je mladić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Dupovac i Barić su policajci Ministartva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela "Kristal" na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Sud BiH u julu 2021. godine potvrdio je optužnicu protiv navedenih lica, a u kojoj je navedeno da je, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su:

neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi su se teretili za organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Sud Bosne i Hercegovine je 24. novembra 2022. godine oslobodio Zijada Mutapa i druge koji su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije