Muriz Memić: Imenovanje Kreštalice je pokazatelj da njima nije stalo do pravde

3
N. Ka.
Muriz Memić: Imenovanje Kreštalice je pokazatelj da njima nije stalo do pravde
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Muriz Memić u porodičnoj kući

Nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) jučer imenovalo tužioca Seada Kreštalicu za jednog od zamjenika glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlija, reagirao je Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića.

Kreštalica je bio tužilac koji je u dva sudska procesa zastupao optužnicu Tužilaštva KS za saobraćajnu nesreću, zajedno s još nekoliko tužilaca, protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije oslobađajuće presude, a Memić je u oktobru 2018. godine Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv 40 osoba za više krivičnih djela, među kojima je i tužilac Kreštalica i tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić.

Ona je u februaru 2019. imenovana za sutkinju Suda BiH iako se vodio disciplinski postupak protiv nje zbog slučaja Memić.

U isto vrijeme kada je okončan postupak bez sankcija za Burzić, uslijedilo je i imenovanje.  

"Njima nije stalo do pravde"

Muriz je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da su jučerašnjim imenovanjem Seada Kreštalice pokazali "svu svoju bahatost i to da njima nije stalo do pravde".

"Odlaskom Milana Tegeltije iz VSTV-a ostali su isti članovi, koji rade na isti način kao i prije. Jučer sam kazao kada dođu kući neka zagrle svoje dijete i neka kažu da su podržali ubice Dženana Memića.

Sabina Sarajlija, tadašnja glavna tužiteljica, sama je ušla u kriminal, tražeći vještaka iz Srbije, koji je došao preko Tegeltije, da on izmišlja kako je bila saobraćajna nesreća, ona se sama upetljala u to. Nastavila je stopama Dalide Burzić", poručio je Muriz.

On kaže da ima dokaze da je Kreštalica tada sakrio nalaze vještaka, jer kada su ga na sudu pitali gdje je drugi nalaz, "on je samo kazao - 'ma pusti to'".

"Obijena je prostorija gdje su bile Dženanove stvari, nikakva istraga nije provedena. Tri policajca su se potpisala da far nije pronađen, a on je vještačen. Znam i ime policajca koji je donio komade stakla, koji su naknadno izuzeti, a komadi stakla koji su pronađen tu noć su bačeni.

Zašto je obijena prostorija u MUP-u baš gdje su bile Dženanove stvari. Za sve što izjavim imam dokaze", kazao je on.

Kraj režima

On ističe da je svima jasno o čemu se ovdje radi, ali i dodao je da režim mora znati da će i njima doći kraj, da se stvari moraju promijeniti.

"Svi se mi moramo bojati za svoju budućnost s ovakvim stanjem u pravosuđu. Posljednja dešavanja u VSTV-a, dok čekam odgovor iz državnog suda, na određeni način me brinu. Jer, dobio sam informaciju da bi neki vještak mogao da dođe da radi na slučaju, a kojeg je postavio režim. Ali, još jednom, po ko zna koji put moram da istaknem, bez obzira kakva god da bude odluka, ja neću odustati", kazao je on.

Pet godina je kako se Muriz Memić i njegova porodica bore za istinu o smrti Dženana Memića, ali on ističe da je samo "više ljut" kako vrijeme prolazi.

"Što sam ljući, sve više snage imam. Nakon pet godina mi smo njima usta začepili, oni nemaju odgovor. Umoriti me neće, a, samo da me zdravlje posluži, istjerat ćemo mi ovo do kraja. Sve što smo izjavili, niko ne može demantovati", rekao je Muriz.

Kada je riječ o odluci Vrhovnog suda FBiH koju Sudsko vijeće treba donijeti uskoro, a nakon što je 24. novembra održano ročište po žalbi Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu, a koju je zastupao federalni tužilac, Muriz ističe da i ako ponove postupak, vještak će iste stvari dokazati.

Odustajanja od istine nema

"Vještak posao mora uraditi kako jeste. Povrede na Dženanu pokazuju da nije u pitanju saobraćajna nesreća. Znamo šta su do sada bezbroj puta pokazali nalazi vještaka. Kod Dženana su odbrambene rane. Ovo sve moram da ponavljam zbog naroda, da dobro zapamte, jer sve je bilo na sudu, dokazano, a oni opet izvrću činjenice", poručio je on.

Istaknuo je da nikada od istine neće odustati, jer sve što se trenutno dešava je krađa vremena, jer ne mogu dokazati stvari za koje tvrde da su se desile.

"Nije bila saobraćajna nesreća. Ponovo da vještače, šta će to vještak dokazati, svi dosadašnji nalazi su pokazali da nije bilo mjesta kontakta", zaključio je Muriz.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

S obzirom da je Vrhovni sud FBiH jednom već usvojio žalbu Federalnog tužilaštva nakon prvostepene oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću, te naložio novo saobraćajno vještačenje i ponovno suđenje, ovog puta postoje dvije moguće opcije.

Sud može odbiti žalbu i potvrditi oslobađajuću presudu ili je usvojiti. U slučaju da usvoji žalbu, tada Vrhovni sud odlučuje bez vraćanja predmeta Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije