Policija održala konferenciju o skupovima za vikend, riziku, broju i rutama

N. Ka.
Policija održala konferenciju o skupovima za vikend, riziku, broju i rutama
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / MUP KS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je danas održalo press konferenciju povodom najavljenih skupova 7. i 8. septembra na području Kantona Sarajevo. Napominjemo, za sedmi septembar najavljen je skup "Dan tradicionalne porodice", a za osmi u nedjelju najavljena je prva bh. Povorka ponosa.

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo formirao je operativni štab i kontaktirane su sve policijske i obavještajno sigurnosne agencije i za sada nema niti jednog saznanja koje može ugroziti i jedan od skupova, kazao je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Načelnik sektora jedinice za podršku Muhamed Hasanović kazao je da su angažovani svi raspoloživi resursi i zamolio je građane da na dan održavanja ostanu maksimalno korektni i suzdržani, te da prilagode svoje potrebe ograničenjima u saobraćaju.

Džafer Hrvat, načelnik sektora uniformisane policije, rekao je da je štab na osnovu planiranja poduzeo sve aktivnosti kako bi sva najavljena okupljanja prošla u najboljem mogućem redu. Pozvao je i sve građane da ako imaju bilo kakve informacije da se one pravoremeno dostave.

"Otprilike bi trebalo da učestvuje i preko hiljadu policajaca, a to nije konačan broj. Što se tiče obaveza organizatora ne može se komentarisati, podvukli smo to organizatorima i dobili smo od njih potvrde da su sve poduzeli. Što se tiče antisnajperske jedinice nema potrebe da se građani uznemiruju, bit će i ta jedinica prisutna kao i kod svih drugih skupova”, kazao je Hrvat i dodao:

"Na bazi raspoloživih informacija procjenjuje se stepen rizika određenog skupa i po svim dosadašnjim informacijama ovo je rizičan skup."

Uprava policije donosi odluke o otkazivanju skupa, mi do sada nemamo nikakve informacije koje bi tražile takve poteze, rekli su.

Organizatori su najavili da na sva tri skupa da može biti oko 500 učesnika.

U vezi sa informacijama o plakatima koji su protiv skupa i navodnim fotografijama američkog ambasadora, Mirza Hadžiabdić je poručio da još uvijek provjeravaju sve informacije i da ne mogu više ništa reći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije