Admir Katica: Vršimo procjene, Povorka ponosa može biti zabranjena

Radiosarajevo.ba
Admir Katica: Vršimo procjene, Povorka ponosa može biti zabranjena
Arhiv / Admir Katica

Mnogo se polemike povuklo oko održavanja Povorke ponosa u Sarajevu koja je planirana osmog septembra u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.  

Sve je krenulo od saopćenja stranke Narod i pravda, iz koje su pozvali organizatore da još jednom preispitaju namjeru i potrebu organiziranja prve bosanskohercegovačke povorke ponosa koja je zakazana za septembar u Sarajevu. Iz Naroda i pravde ističu da u ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice.

Nakon Naroda i pravde oglasili su se i iz Stranke Demokratske Akcije, a poručili su da je SDA od početka protiv održavanja Parade, te da je "NIP-ov ministar Katica, zajedno sa premijerom Fortom, davao punu podršku Paradi i garantirao njeno održavanje",kada su oni tražili njeno otkazivanje.

O Povorci ponosa oglasio se premijer Forto, a poručio je da će "kao premijer Kantona učinit sve da svi građani i građanke ovog Kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije". 

"Organizatori 'Povorke ponosa' su dobili dozvolu za održavanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu sa našim odgovornostima obezbijediti sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje", istaknuo je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Oglasio se nakon svega i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - Admir Katica, a u razgovoru za Radiosarajevo.ba istaknuo je kako dozvola ne postoji, te da u slučaju da Uprava policije na osnovu svoje stručne sigurnosne procjene, a na osnovu zakona o Javnom okuplajnju može da donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa 48 sati prije njegovog početka. 

"Trenutno se radi na prikupljanju saznanja i informacija sigurnosne prirode. Obavljaju se razgovori sa organizatorima. Pravni akt koji se zove dozvola za održavanje nije predviđen zakonom i ne postoji kao takav. Uprava policije na osnovu svoje stručne sigurnosne procjene, a na osnovu zakona o Javnom okupljanju može da donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa. Postoje jasno navedeni razlozi za takvo postupanje. Uprava policije mora odluku donijeti najkasnije 48 sati prije održavanja skupa. Organizator ima pravo da se žali Upravi policije i ministru unutrašnjih poslova kao drugostepenom organu i on donosi konačnu odluku po tom pitanju", rekao je Admir Katica za Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije