Narod i pravda: Preispitati potrebu organiziranja "povorke ponosa" u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Narod i pravda: Preispitati potrebu organiziranja "povorke ponosa" u Sarajevu
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Narod i pravda

Politička stranka Narod i pravda, čiji je predsjednik Elmedin Konaković uputila je saopćenje za medijie.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

„Iz Naroda i pravde pozivaju organizatore da još jednom preispitaju namjeru i potrebu organiziranja prve bosanskohercegovačke povorke ponosa koja je zakazana za septembar u Sarajevu. Iz Naroda i pravde ističu da u ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice.

'Zalažemo se za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protivimo organizovanju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire. Ne negirajući prava svakog pojedinca na slobodu u svakom smislu, pozivamo organizatore povorke da vode računa o činjenici kako je velika većina građana Sarajeva protiv povorke, jer su u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Pozivamo organizatore povorke da vode računa i o činjenici da je sloboda čovjeka ograničena slobodom i pravima drugog čovjeka', kaže Ibrahim Kerla, član rukovodstva Naroda i pravde.

Imajući u vidu kompleksnost bosanskohercegovačkog društva i moguće sigurnosne implikacije u vezi s održavanjem najavljene manifestacije, iz Naroda i pravde još jednom pozivaju organizatore da odustanu od organizovanja najavljenog događaja, a sve nadležne sigurnosne agencije od nivoa kantona do nivoa države, uključujući i OSA-u, pozivaju da maksimalno odgovorno urade procjenu stanja sigurnosti u svjetlu održavanja manifestacije, te moguće implikacije na ukupnu sigurnosnu situaciju“, navodi se u saopćenju stranke Narod i pravda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije