Europske institucije podržale: Povorka ponosa je prilika za BiH!

Radiosarajevo.ba
Europske institucije podržale: Povorka ponosa je prilika za BiH!

" Mi, potpisani, izražavamo svoju podršku i solidarnost s lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim i interseksualnim (LGBTI) osobama u Bosni i Hercegovini", navodi se u zajedničkoj izjavi povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT).

Ambasade Francuske, Italije, Nizozemske, Kraljevine Norveške, Španije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske, Švicarske i Velike Britanije u BiH, te Delegacija Europske unije u BiH i Specijalni predstavnik Europske unije u BiH, diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH, Ujedinjene Nacije i Vijeće Europe - ured u Sarajevu potpisali su zajedničku izjavu koju prenosimo u cjelosti. 

Delegacija i Ured Specijalnog predstavnika EU: LGBTIQ osobe moraju biti ravnopravne

"Svaki građanin/ka BiH - bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili spolne karakteristike - uživa sva prava i slobode utvrđene Općom deklaracijom o ljudskim pravima i Europskom konvencijom o ljudskim pravima, uključujući pravo na zaštitu od diskriminacije i nasilje, kao i pravo na mirno okupljanje.

Najjača, najsigurnija i najnaprednija društva su ona u kojima svi građani/ke mogu živjeti slobodno, bez straha od nasilja ili diskriminacije. LGBTI osobe u BiH također zaslužuju da se prema njima postupa s dostojanstvom i s jednakim poštovanjem, kao i prema njihovim sugrađanima/kama. LGBTI osobe moraju imati fer i jednake mogućnosti da u potpunosti aktivno učestvuju u bh. društvu.

Spremni smo podržati vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i organizacije civilnog društva i sve zainteresirane strane, u njihovim naporima da osiguraju zaštitu ljudskih prava i društvenu uključenost LGBTI osoba. Ljudska prava su univerzalna i jednako se primjenjuju na sve ljude.

Prva bh. povorka ponosa u Sarajevu 8. septembra

Prva Bh. povorka ponosa, najavljena za 8. septembar 2019. godine, predstavlja važnu priliku za institucije u BiH da pokažu svoju kontinuiranu predanost temeljnim ljudskim pravima za sve, uključujući i osiguranje zaštite LGBTI građana/ki. Pristup javnom prostoru i sloboda okupljanja od ključnog su značaja za unapređenje ljudskih prava svih članova bh. društva. Ova prava svim građanima BiH zajamčena su Ustavom i drugim zakonima.

Povorka ponosa je prilika za BiH - koja se ponosi time što je otvorena, multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca/ki - da pokaže toleranciju i uvažavanje različitosti. Radujemo se što će svi javni dužnosnici, institucije i građani/ke BiH raditi zajedno kako bi osigurali da se ovaj događaj održi mirno, sigurno i dostojanstveno", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije