Pitali smo javne ličnosti šta misle o Povorci ponosa

Radiosarajevo.ba
Pitali smo javne ličnosti šta misle o Povorci ponosa
Foto: Radiosarajevo.ba / Javne ličnosti o Povorci ponosa

Održavanje prve bh. Povorke ponosa izazvalo je mnogo pažnje u bosanskohercegovačkom društvu, a kao i uvijek stavovi i mišljenja su podijeljeni na one koji podržavaju nedjeljno okupljanje i one koji su protiv njega, kao i na one koji ne žele iskazati svoj stav. 

S tim ciljem kontaktirali smo i brojne javne ličnosti bh. društva kako bi iskazali svoje mišljenje i viđenje o događaju koji će se održati u nedjelju u Sarajevu.

Očito je da se radi o jako osjetljivoj temi s obzirom na to da brojne javne ličnosti s kojima inače imamo neometanu komunkicaju, ovaj put "nisu vidjele" naš poziv.

Podsjetimo, prva bh. Povorka ponosa bit će održana u nedjelju 8. septembra u prijestolnici Bosne i Hercegovine - Sarajevu, a ovo su neka od mišljenja koja smo dobili od javnih ličnosti bh. društva: 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić već je u nekoliko navrata izjavio da je Povorka ponosa prvorazredni politički događaj.

"U slučaju da to propadne, ne bude održano, u slučaju bilo kakvog nasilja, vjerujte da će nas to koštati više nego što nas je koštala izjava Kolinde Grabar da „ovdje ima 10.000 terorista koji se vraćaju iz Sirije", poručio je on.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je ponovio stav koji je odranije poznat: 

„Naša stranka je opredijeljena da građanima i građankama BiH omogući uživanje svih građanskih prava koja su im garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Ustavom BiH i njenim zakonima. Ta prava i jesu regulisana najvišim pravnim aktima jedne države upravo iz razloga kako bi se izbjeglo da se o njima po sopstvenom nahođenju i afinitetu odlučuje vlast. Održavanje ovog skupa je upravo dokaz Vlade KS da dosljedno sprovodi zakone i sve građane i građanke KS tretira jednako“.  

Arijana Saračević-Helać:

"Osobno, ljudski i misaono uvijek sam za ljudska prava. I zato: Ima izać'."

Sanela Prašović-Gadžo:

"Civilizacijska je vrijednost da poštujemo ljudska prava. Ukoliko želimo da BiH bude demokratska država u kojoj se poštuju ljudska prava, onda Povorka ponosa će u Sarajevu proći neometano. Ja osobno insistiram na tome da svi građani ovdje imaju jednaka prava i da niko nikoga ne smije ugrožavati.

Dakle, niko ne treba živjeti u stranu ili biti diskriminiran. Stoga, podržavam održavanje Povorke kako bi LGBTI zajednica BiH ukazala na kršenje njihovih ljudskih prava i kako bi se stvarao ambijent da se takvo stanje promijeni. Vjerujem da će policijske agencije i MUP KS uraditi profesionalno svoj posao na osiguranju Povorke ponosa. I naravno, bit ću u nedjelju na Povorci."

Husref Musemić:

"Sloboda izražavanja je nešto što niko ne može uzeti nijednom pojedincu u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Ne bi, uostalom, ni valjalo da budemo sve isti. Svako može i treba izabrati svoj životni put."

Jovan Divjak:

„Stav o Povorci ponosa je moj privatni i ne bih ga na ovaj način dijelio.“

Elmedin Konaković:

„Protiv sam Povorke. Ukoliko postoji diskriminacija postoje i načini na koji se protiv iste bori, postoje zakoni i institucije koje se bave zaštitom ljudski prava. Citiraću Rešada Hafizovića „nekulturno je javno pokazivati svoju seksualnu opredjeljenost“. Promocija svog seksualnog opredjeljenja nije nešto što je za javnu upotrebu. Biću uvijek na strani zaštite porodice kao stuba društva, tradicionalnog braka između muškarca i žene i potomstva koje se rađa u takvim brakovima.

Nikada neću biti na strani koja promoviše suprotne vrijednosti, istospolne brakove, usvajanje djece u takvim brakovima i ostale pojave. Povorka je moguća najava tih procesa. Ja ću sigurno biti na drugoj strani, iako su i državna i entitetska vlast već pokrenule aktivnosti u tom pravcu. Tamo gdje moja ruka bude odlučivala, biće isključivo u korist zaštite porodice kao stuba našeg društva.“

Jasna Diklić:

"Užasnuta sam na reakcije koje to osporavaju iz prostog razloga što smatram da u Konvenciji za ljudska prava postoji stavka da se svi koji trebaju ista ljudska prava, a nemaju , da mogu da se oglase javno. Smatram da je ovo jedan od načina mirnim protestima ukažu na to da nisu ravnopravni."

Tomislav Cvitanušić: 

"Ja ne pripadam LGBTIQ populaciji po seksualnoj orijentaciji, ali uvijek ću jasno i glasno izabrati da stanem na stranu slobode i slabijih, te braniti svačije pravo na slobodu, pogotovo kada se radi o manjinama i ugroženim ljudskim pravima. Pa nemam tri života da ih provedem kao miš."

Ferida Duraković:

"Ako nismo svi jednaki pred zakonom, onda to vodi u zatvoreno društvo i fašizam. Povorkom ponosa pokazat ćemo koliko je većina spremna da brani manjinu i koliko smo u stanju da se borimo protiv vlastitih predrasuda."

Indira Kučuk-Sorguč:

"Neka ljubi ko god koga hoće, samo nek ne paradira. Nije kulturno paradirati ni sa čim pa ni sa svojim seksualnim opredjeljenjem. Ova parada sa borbom za njihova prava nema veze. Zna se da je BiH pristala i na taj uvjet za EU. Ali meni će, ruku na srce, biti pravo interesantno da vidim ko će paradirati taj dan.

Hoće li se otkriti poznate javne ličnosti koji su se skrivali od 'zatucane sredine' i konačno 'ponosno' izaći iz ormara i svjedočiti 'urbi et orbi' svoju seksualnu različitost. Trista posto da neće! Nego će se nastaviti licemjerno skrivati i iz sjene čekati razvoj događaja."

Jasmila Žbanić:

"Nismo svjesni koliko je LGBTIQ osoba obogatilo naš svijet. Da spomenem samo neke: Šekspir, Hans Kristijan Andersen, Leonardo da Vinči, Almodovar, Oskar Vajld, Virdžinija Vulf…Neprocjenivo bogatstvo i mog života su moji prijatelji lezbejke i gejevi.

Začudili bismo se kada bi znali koliko je LGBTIQ osoba bilo i jeste među našim očevima, rođacima, doktorima , sportistima, pjevačima, političarima, osnivačima gradova, istorijskim ličnostima, koji su se morali kriti. Zapitajte se za koliko vaših rođaka i prijatelja znate da su "drugačiji" a odbijate to priznati." Cijeli status pročitajte na OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije