Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!

1
F. V.
Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!
Foto: Facebook / Muhamed Jusić

Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Jusić nakon što su danas zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) podržale su Nacrt rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici, ističući važnost za međunarodnu zajednicu u prevenciji ponavljanja takvih događaja.

„Zemlje su i dalje slobodne da glasaju, ali ovo poruka sa najvišeg nivoa okupljanja muslimanskih zemalja. Imamo i ranije rezolucije OIC-a koje su iznijele jasan stav o genocidu u Srebrenici i već na dan zasjedanja ministarske konferencije pozivali na odavanje počasti žrtvama Genocida i podršku preživjelima“, kazao je Jusić za portal Radiosarajevo.ba.

Deklaracija u kojoj je iskazana ova podrška usvojena na 15. dvodnevnom zasjedanje zemalja članica, koje je završeno danas u Banjulu, glavnom gradu Gambije. 

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Za nju je glasalo 57 zemalja članica. Samit je održan pod motom „Jačanje jedinstva i solidarnosti kroz dijalog za održivi razvoj“, a između ostalog, tretirao je i druga važna pitanja u islamskom svijetu, javila je ranije MINA.

Susjedna Republika Srbija, uz diplomatsku pomoć Ruske Federacije, proteklih dana vrši snažne pritiske na islamske zemlje kako bi bojkotirale podršku Rezoluciji o genocidu, čime nastoje „spinovati“, to jeste pokazati neuspjeh Rezolucije to jeste kako ju ne podržavaju čak ni većinski muslimanske zemlje.

U tom smislu organizirani su i brojni susreti srbijanskih zvaničnika sa predstavnicima muslimanskih zemalja, a pritom je korišten i Beogradska islamska zajednica sa Muhamedom Jusufspahićem na čelu. Ovakvom porukom OIC-a takva nastojanja su osujećena.

Značajne vijesti sa zasjedanja OIC-a: 57 islamskih zemalja podržalo Rezoluciju o Srebrenici!

Značajne vijesti sa zasjedanja OIC-a: 57 islamskih zemalja podržalo Rezoluciju o Srebrenici!

Kao što je poznato, Srbija i bh. entitet RS, uz podršku Moskve vode ovakve aktivnosti iako Rezolucija na bilo kakv način ne tretira ni Srbiju, niti srpski narod, kako se podmeče, te putem hibridnih aktivnosti vrše dizanje tenzija u regiji.

Štaviše, Deklaracija o Srebrenici usvojena 2010. u Skupštini Srbije poziva se na presude iz Haaga kojim se potvrđuje genocid na tlu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije