Logoraši povodom godišnjice presude zločincima UZP-a: "Hrvatska i danas slijedi istu ideju"

13
Radiosarajevo.ba
Logoraši povodom godišnjice presude zločincima UZP-a: "Hrvatska i danas slijedi istu ideju"

"KRIVI SU!!!! Tuđman Franjo, Šušak Gojko, Bobetko Janko, Boban Mate, Prlić Jadranko, Bruno Stojić, Praljak Slobodan, Petković Milivoj, Ćorić Valentin, Pušić Branislav i cjelokupno tadašnje političko rukovodstvo Republike Hrvatske i tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Prošlo je tačno pet godina od izricanja konačne presude gore navedenim za udruženi zločinački poduhvat, a gotovo 30 godina od početka provođenja sulude ideje koja je na ovim prostorima donijela stradanja ogromnog broja stanovnika Bosne i Hercegovine."

Navode ovo danas iz Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar, koji ističu kako se ni "pet godina poslije presuda za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ne prihvata od strane političara iz Republike Hrvatske i političara koji i danas slijede potpuno istu ideju umotanu u samo drugo pakovanje".

Sarajevo: Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Sarajevo: Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Ratni zločinac sa Ciganskog Brda: Kako je Tuta gospodario ratom u Bosni i Hercegovini

Ratni zločinac sa Ciganskog Brda: Kako je Tuta gospodario ratom u Bosni i Hercegovini

"Još nas više čudi šutnja političara koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu i koji svojim djelovanjem tobože štite državu i sve građane u njoj. Čini nam se da je nastala kolektivna amnezije iz straha hoće li biti u igri za dio vlasti s 'goničem robova' Draganom Čovićem. Moramo skrenuti pažnju da će i jedne i druge, istorija i narod u Mostaru upamtiti kao negativne aktere određenog doba", poručuju.

Posebno ih, kako navode, žaloste i činjenica da je "novostvorena šestorka pristala na diktirani datum iz HDZ-a kako bi potpisali sporazum o zajedničkom političkom djelovanju: "A, pri tom nije vodila računa o bitnost današnjeg datuma za sve one koji su prošli stradanja u Bosni i Hercegovini prelazeći kroz logore, mučilišta i koji su današnju slobodu platili svojim životima da bi mi, pa i oni danas zivjeli u slobodi".

"Šutnja 'probosanskih političara' je amnestija za one koji su osuđeni i presuđeni ne zaboravite to. Ni jedan drugi datum nam ne bi smetao, ali današnji je onaj koji je bio satisfakcija žrtvama i niko nema pravo da to zanemari bez obzira koji su njegovi porivi za to. Za zločine je presuđena politička vrhuška tzv. HRHB za koju se zalažu isti oni s kojima danas trebate potpisati sporazum, a to je za žrtve nedopustivo jer simbolika datuma je mnogo veća nego što to današnji političari koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu žele da znaju", istakli su.

Saša Ljubičić: Ljudi, niti je Praljak heroj, niti Herceg-Bosna uzvišena

Saša Ljubičić: Ljudi, niti je Praljak heroj, niti Herceg-Bosna uzvišena

Također, nastavljaju, "moramo poručiti i sljedbenicima presuđene politike da će svi njihovi pokušaji da umanje počinjene zločine i amnestiraju UZP ostati bezuspješni jer će žrtve i oni koji ostaju iza nas uvijek podsjećati javnost na to".

"Zločini koji su počinjeni od strane HVO-a i HV-a na prostorima BiH nikad neće biti zaboravljeni bez obzira na onemogućavanje žrtava da obilježe mjesta stradanja, a posebno u Hercegovini. Svi vaši pokušaji da od logora napravite obrazovne ustanove, prodate ih u privatne ruke, porušite ih i onemogućite naš dolazak će ostati bezuspješni jer mi nećemo odustati. Svako se mora suočiti sa zločinom koji je počinio bez obzira zarad kojih ciljeva. Da se ne zaboravi, da se ne ponovi", zaključuju u poruci iz Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar.

Podsjetimo, danas se navršava pet godina od presude Žalbenog vijeća Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali" kojom je osuđen vojni i politički vrh takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora.

Nakon izricanja presude general Praljak odbacio je presudu rekavši da on nije ratni zločinac i popio je otrov iz bočice u sudnici i umro u bolnici u Den Haagu. 

Oglasili se i iz Udruženja logoraša Stolac: "Dan kada je pravda stigla HB"

Povodom pete godišnjice od pravosnažne presude tzv. HB šestorci, Udruženje logoraša Stolac podsjeća na važnost ovog datuma, te nuždu da se tekovine te zločinačke tvorevine u potpunosti unište. 

"Pravomoćnom presudom od 29. novembra 2017. godine vodeći ljudi tzv. Herceg-Bosne, njih šestorica je u Haagu osuđena za najgnjusnije moguće zločine. Proglašeni su odgovornima za, među ostalim, ubistva, mučenja, silovanja i teroriziranja civila, etničko čišćenje, pljačku i palež… Jadranko Prlić zbog toga je pravomoćno dobio 25, Bruno Stojić, Praljak i Milivoj Petković po 20, Valentin Ćorić 16, a Berislav Pušić 10 godina zatvora. Potvrđeno je, dakle, kumulativnih 111 godina zatvora iz prvostepene presude. Ovu presudu je donio međunarodni sud kojeg priznaju demokratske zemlje, uključujući Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Dakle, to nije stav nekog udruženja, nego je to pravosnažna sudska presuda, koju bi trebali poštivati svi, počevši od Zorana Milanovića i Dragana Čovića.

Nadalje, u ovoj presudi je utvrđeno da je postojao udruženi zločinački poduhvat, da su zločini počinjeni pod patronatom Franje Tuđmana, u svrhu ispunjenja njegove megalomanske ideje stvaranja svojevrsne 'velike Hrvatske', odnosno ustanovljenja moderne hrvatske republike u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine. Činjenično je dokumentirano da je na teritoriju Bosne i Hercegovine između 1992. i 1994. godine vođen međunarodni sukob, odnosno da je Hrvatska tokom rata u BiH u predmetnom periodu bila – agresor.

Iako je na sudu dokazano da je bilo i zločinačkog pothvata i agresije na BiH, to doista ne znači da presuda 'šestorki' ujedno znači i osudu čitave Hrvatske ili hrvatskog naroda. Ali mi kao logoraši ne možemo prihvatiti da se na naslijeđu tog UZP-a pokušava praviti izborno zakonodavstvo i budućnost koja je osuđena na ponovne sukobe, a da hrvatski predsjednik Milanović vrijeđa i gazi žrtve UZP-a, a kako bi sebi digao politički rejting.

Mi ne sporimo da su i predstavnici hrvatskog naroda bili u logorima, ali pozivamo da se činjenično govori o tome, na osnovu presuda i faktografije koja je neupitna. Stoga, pozivamo nove vlasti i parlamentarce da što prije donesu Zakon o žrtvama torture koji će tretirati sve logoraše, bez obzira na njihovu nacionalnost, a kako bi se što prije uklonila ogromna diskriminacija kojoj je izložena ova populacija. Pozivamo političare da se manu nacionalističkih priča, kako naša djeca ne bi proživljavala naše bolne sudbine", saopštili su iz Udruženja logoraša Stolac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije