Mostarci ne odustaju: Protestna šetnja od Uborka do Vrapčića

Radiosarajevo.ba
Mostarci ne odustaju: Protestna šetnja od Uborka do Vrapčića
FOTO: AA / Protestna šetnja od Uborka do Vrapčića

Sa parolom „Deponija Uborak je 1989. proglašena ekološkom bombom, zapitajte se kakvo je stanje danas“, nekoliko stotina građana Mostara i aktivista danas je šetnjom od deponije do Osnovne škole u Vrapčićima po ko zna koji put, skrenulo pažnju na svoj životni problem.

I današnja šetnja, prema riječima predsjednika Udruženja Jer me se tiče Omera Hujdura, bila je tek opomena i pokušaj pravljenja pritiska, kako bi se što prije došlo do konkretne lokacije za novu deponiju.

„Želimo da se što prije suzi izbor potencijalnih lokacija, da ostanemo na jednoj ili dvije, te da se na koncu ide u akciju daljeg pripremanja iste. Smatramo da je ovo način na koji možemo uspjeti. Trebamo biti uporni, sigurno se na kraju nešto mora desiti“, izjavio je Hujdur, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedavno je u Gradskoj vijećnici Mostara održan sastanak na kojem je raspravljano o potencijalnim lokacijama. O kojim se konkretno mjestima radi, niko pouzdano ne zna. Sastanak je bio i razlog zbog kojeg aktivisti i građani tokom posljednjih sedam dana nikome nisu pisali.

„U narednoj sedmici ćemo već uputiti dopise i pitati nadležne da li je išta urađeno. Ukoliko odgovora ne bude, izbora nema – idemo u novu blokadu“, dodao je Hujdur.

Podsjetimo, još uvijek se na deponiju Uborak odlaže smeće, i to uz pomoć MUP-a HNK-a, bez obzira što JP Deponija nema nijedan dokument za rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije