Mostar je novo žarište: Ko je odgovoran?

5
Radiosarajevo.ba
Mostar je novo žarište: Ko je odgovoran?
Radiosarajevo.ba / Prelijepi Mostar

Mostar je postao novo žarište koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika gotovo dvostruko je veći nego u Sarajevu.

Nadležni kažu da za sada neće dolaziti do pooštravanja mjera. Iz Kriznog štaba optužuju inspekcije da nisu radile svoj posao, zbog čega je došlo da masovnog kršenja propisanih mjera.

“U ovom trenutku restriktivnije mjere nisu na stolu u našoj županiji, ali o njima se može razmišljati od onog trenutka kada eventualni pokazatelji o broju zaraženih, broju hospitaliziranih ili ne daj Bože o broju preminulih budu drastično veći”, izjavio je Pero Pavlović iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK za BHRT.

Do naglog povećanja broja zaraženih u Hercegovini ne bi došlo da su se građani pridržavali mjera koje su na snazi, smatraju stručnjaci.

U Kriznom štabu smatraju da su zakazale inspekcijske službe, što je prema njihovim navodima najviše doprinijelo nepoštivanju postojećih mjera.

“Teško mi je reći da li se mjere trebaju postrožavati i koje nam to nove mjere trebaju, kada nismo probali ni one postojeće. Možda bi postojeće da su se poštovale u punom kapacitetu dale rezultata, pa onda idemo razmišljati dalje… Sada je ovo stvarno kozmetika”, tvrdi direktorica Doma zdravlja Mostar dr. Kristina Bevanda.

Kristina Bevanda - undefined

Anadolija: Kristina Bevanda

“Sigurno je da je nedovoljno poštivanje određenih starosnih kategorija doprinijelo da je porast broja novooboljelih izrazito visok i iz dana u dan sve veći tokom marta. Tome možemo pridodati i sezonalnost u pojavnosti samog virusa, izmjene karakteristika virusa”, rekao je direktor Doma zdravlja Stari Grad dr. Edin Kapetanović.

Bolničke ustanove u Hercegovini već odavno imaju problem sa smještajnim kapacitetima, a ljekari su u više navrata upozoravali da tretmani ne mogu biti kvalitetni za slučaj dodatnog opterećenja.

Samo tokom današnjeg dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar zbrinuto je 197 bolesnika.

“Mi u domovima zdravlja reorganizirali smo se na najoptimalniji mogući način da pokušamo odgovoriti ovom uistinu velikom preopterećenju, te da pokušamo odgovoriti svim zahtjevima naših pacijenata”, kazao je Kapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije