Tuzlanski kanton danas bilježi najveći broj novozaraženih od početka pandemije

0
Radiosarajevo.ba
Tuzlanski kanton danas bilježi najveći broj novozaraženih od početka pandemije
Foto: EPA-EFE / Razvoj vakcine Soberana

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla kao i u privatnim zdravstvenim ustanovama na podrućju TK u posljednjem ciklusu testiraja obrađeno je ukupno 658 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod čak 231 osobe, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije u Tuzlanskom kantonu.

Najviše potrvđenih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata registrovano je na području Tuzle, njih ukupno 84, piše tuzlanski.ba.

Zatim slijedi Srebrenik sa 26, Živinice 25, Gradačac 22, Gračanica 19, Kalesija 17, Doboj Istok 13, Lukavac 12, Banovići 5, Kladanj 4, Teočak 3 i Čelić sa jednom slučajem zaraze koronavirusom.

Kako je saopćio Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u dnevnom izvještaju evidentirana su nova četiri smrtna ishoda.

U pitanju su dvije ženske osobe (1940. i 1943. godište) sa područja Živinica, muškarac iz Kalesije rođen 1949. i muškarac iz Banovića rođen 1953. godine.

Ukupno sa današnjim danom Tuzlanski kanton broji 754 smrtna ishoda koji su uzrokovani oboljenjem COVID-19.

Trenutno u tri covid bolnice UKC-a Tuzla hospitalizirana su ukupno 183 pacijenta od čega se njih pet nalazi na respiratoru.

Ukupan broj aktivnih slučajeva covid infekcije na području TK iznosi 1.972 od čega se 1.789 osoba nalazi na kućnom liječenju. Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom iznosi 1.884.

Od početka pojave epidemije izazvane širenjem virusa korona u TK je do danas je potvrđeno 16.863 slučaja zaraze SARS-CoV-2, a oporavilo se 14.137 osoba.

Nadležni i dalje apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke kako bi se smanjilo širenje virusa u stanovništvu.

Podsjetimo, jučer je Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona najavio moćunost uvođenja lockdowna ukoliko se ne poboljša epidemiološka situacija u TK. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije