Morali reagirati: Iz etno sela Čardaci objasnili spomenik "Tri predsjednika"

Radiosarajevo.ba
Morali reagirati: Iz etno sela Čardaci objasnili spomenik "Tri predsjednika"
Facebook / Etno selo Čardaci

Spomenik, zapravo umjetnička instalacija u etno selu Čardaci kod Viteza izazvala je dosta komentara u bh. javnosti. Spomenik koji su građani nazvali "Tri predsjednika uriniraju po BiH" čak je natjerao na reakciju i kantonalni odbor SDA Srednjobosanskog kantona da zatraži "kažnjavanje odgovornih za ponižavanje BiH".

Zbog svega ovog oglaislio su se iz etno sela Čardaci i objasnili kako je nastala instalacija, spomenik, ili samo fontana...

"Nova instalacija postavljena u etno selu Čardaci iznimnom je brzinom privukla pažnju i reakcije javnosti. Budući da je izazvala nesvakidašnji interes i da su mediji o njoj prenijeli različite informacije, ovom prilikom se obraćamo javnosti sa službenim priopćenjem.

Instalacija, punog naziva 'Sloga'. Inspirirano skulpturom Davida Černija 'Čůrající postavy'. Ali i životima svih nas“, postavljena je u turističkom kompleksu Čardaci i svi su slobodni posjetiti je i interpretirati njezino značenje kako žele.

Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vijesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsjetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovdje žive.

Skulpturu je svatko pozvan na svoj način iščitavati i pripisati joj vlastita značenja, što je svrha umjetničkog djela. Svjesni smo da će se instalaciji neminovno pridavati različita značenja (u pozitivnom i negativnom smislu), ali ona ne prikazuje nikog konkretnog.

Instalacija se može tumačiti na različite načine, što u konačnici predstavlja njezinu glavnu vrijednost. Njezina svrha je pozvati posjetitelje na slobodno interpretiranje i promišljanje", poručuju iz etno sela Čardaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije