Molba parlamentarcima: Posjetite Zavod Pazarić kao građani, ne kao političari

O. Kavazović
Molba parlamentarcima: Posjetite Zavod Pazarić kao građani, ne kao političari
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine danas se održava tematska sjednica posvećena stanju u Zavodu u Pazariću, ali i drugim sličnim institucijama koje se bave istom djelatnošću.

Podsjećamo, proteklih mjeseci otkriven je niz koruptivnih i kriminalnih radnji u ovoj instituciji, a priča je kulminirala nakon što su objavljene slike i snimci na kojima se vide djeca koja jauču dok su zavezani kaiševima za radijatore i krevete.

U Parlamentu FBiH rasprava o Pazariću: Nepravedno smo targetirani kao protivnici

Nakon što su govorili predsjednik Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović te resorni ministar Vesko Drljača, svoje govore otpočeli su i direktori zavoda.

Direktor zavoda Drin Adis Ramović kazao je da je ovaj Zavod najveći u regionu koji se bavi sa osobama sa intelektualnim poteškoćama.

"U toku jedne godine u Zavodu Drin dođe 50 zahtjeva za smještajem. To nam hoće reći da lokalne zajednice nemaju način da takve osobe smjeste. Nama je danas ova sjednica potrebna, da vidimo šta ćemo dalje raditi", istakao je Ramović dodavši da Zavodi nemaju odnos s ministarstvima, iz čega proizilazi da se direktori doslovno snalaze.

Dodao je i da Zavodu Drin nedostaje više od 50 zaposlenika, raznih stručnjaka kako bi se stanje u Zavodima poboljšalo. 

Direktori Zavoda Bakovići i Zavoda Sarajevo kazali su da je zavodima potrebna reorganizacija, ali i da je stanje u njihovim zavodima bolje u odnosu na ono kakvo je predstavljeno u Pazariću.

Redžep Salić, smijenjeni direktor Zavoda u Pazariću, kazao je prisutnima kako je prije skoro dva mjeseca iznosio isto što će i danas.

"Vi ste u prošlom periodu naredili provjeru poslovanja što je dalo novo svjetlo ka razumijevanju stanja u Zavodu. Našu pažnju fokusirali smo na svoje štićenike i da brišemo barijere među djecom. Nadam se da će današnja sjednica dati rješenja za naš Zavod. Stanje koje sam prvi put predstavio bilo je ustvari gore, i to su utvrdile nadležne inspekcije", kazao je Salić, kazavši da je Zavod potpuno blokiran.

"Samo zahvaljujući zaposlenicima i djeci, Zavod radi i dalje. Slike koje ste vidjeli ne odražavaju pravo stanje i to će istražiti Tužilaštvo", dodao je smijenjeni direktor Zavoda Pazarić.

Kazao je i da je kriminal u Zavodu zaustavljen, da je zatekao negativno poslovanje, ali da je Pazarić sada jedna pozitivna priča zahvaljujući radnicima. 

Predsjednik Sindikata uposlenika Zavoda Pazarić Elvis Bekan kazao je kako određeni broj štićenika nema roditelje te da su svoje utočište pronašli u Zavodu.

"Zaposlenici Zavoda nisu nečasni ljudi, slike koje su prikazane nisu ogledalo stanja. Za sve nepravilnosti za koje postoji sumnja da su počinjene, pozivamo nadležne institucije da spriječe sve takve radnje", kazao je Bekan.

Parlamentarce je pozvao da se senzibiliraju sa ovom djecom i zamolio ih da ne politiziraju djecu.

"Posjetite Zavod Pazarić kao građani, ne kao političari i nemojte biti naoružani medijima. Jedino tako ćemo svi biti svjesni stanja i moći ćemo raditi na poboljšanju", dodao je on.

U nastavku sjednice zastupnicima se obratila i ombudsmenka za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur.

"Od 2017. godine imamo zastoj u komunikaciji sa Parlamentom Federacije, jer smo dostavili izvještaj o pravima novinara, migranata. Nijedan od njih nije bio na dnevnom redu", kazala je Džumhur.

Istakla je da su ombudsmeni slali svoje izvještaje Parlamentu FBiH o stanju u zavodima, ali nijedan od njih nije razmatran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije