Roditelji poručili: Zadnjim atomom snage štitit ćemo djecu

O. K.
Roditelji poručili: Zadnjim atomom snage štitit ćemo djecu
Foto: A. K. / Ines Kavalec

Udruženje „Dajte nam šansu“ pred početak vanredne tematske sjednice Parlamenta Federacije BiH o stanju u Zavodu u Pazariću predstavilo je javnosti mjere koje će predložiti danas u Parlamentu.

„Svi ovi zakoni i inicijative nećemo moliti da se usvoje, nego ćemo tražiti da se usvoje ovi prijedlozi. Pravo pitanje jeste kakvo je ustvari stanje u Zavodu Pazarić i kako roditelji nakon ovoga mogu svoju djecu poslati tamo“, kazala je Ines Kavalec, predsjednica Udruženja.

Predložit će da se u Upravni i Nadzorni odbor Zavoda imenuju osobe koje su stručne, te da jedno mjesto bude osigurano za roditelje.

„Nećemo se zadovoljiti odgovorima da ne postoje sredstva, pokazalo se da sredstava ima. Mi imamo Zakon o formiranju dnevnih centara, ali ga nijedan kanton ne primjenjuje“, kazali su ispred Parlamenta, oko čije je zgrade postavljena žuta policijska traka radi osiguranja.

Napomenuli su da će roditelji iskoristiti zadnji atom snage kako bi zaštitili svoju djecu i da imaju pravo izbora ko će se brinuti o njihovoj djeci.

Podsjetimo da je ova sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem je dnevnom redu stanje u svih pet federalnih socijalnih ustanova, sazvana nakon što je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić javno objavila fotografije vezivanja štićenika Zavoda u Pazariću za radijator i krevete.

Sjednici prisustvuju i roditelji djece Zavoda Mjedenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije