SDP: Predloženi zaključci o finansiranju zavoda i povećanju invalidnina

Radiosarajevo.ba
SDP: Predloženi zaključci o finansiranju zavoda i povećanju invalidnina
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži od Federalne vlade da donese odluku o redovnom finansiranju ustanova socijalne zaštite u iznosu od jedan odsto od prosječne plaće u FBiH na dnevnoj osnovi po korisniku, za sve korisnike koji se nalaze na smještaju u ustanovama kojima je Federacija BiH osnivač.

Ovo je jedan od zaključaka koje je predložio Klub poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj tematskoj sjednici ovog doma posvećenoj stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i ostale četiri ustanove ovog tipa.

Nadležni moraju odmah provesti preporuke Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH. Treba hitno donijeti mjere za usvajanje zakonodavstva kojim će se urediti pitanje kategorizacije i funkcionisanje ustanova, nadzora nad zakonitošću rada, nadzora nad stručnim radom i inspekcijski nadzor“, neki su od predloženih zaključaka.

SDP traži i da se Ministarstvi rada i socijalne politike FBiH naredi da jednom godišnje usklađuje cijenu smještaja u ustanovama u skladu s rastom troškova života, kao i da budžetski transferi za ove ustanove budu dovoljni za neophodne i odobrene projekte.

Zahtijevaju i da u nadzornim i upravnim organima najmanje jedan član bude iz reda roditelja djece koja koriste usluge ovih ustanova, kao i da se na prvoj narednoj sjednici Doma naroda usvoji nacrt izmjena Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, kojim se uvodi kategorija „roditelj njegovatelj“.

„Predstavnički dom PFBiH poziva Vladu FBiH da se izjasni o inicijativu za povećanje ličnih invalidnina neratnih invalida koja je delegirana na sjednici u septembru ove godine“, saopćeno je iz SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije