U Parlamentu FBiH rasprava o Pazariću: Nepravedno smo targetirani kao protivnici

O. Kavazović
U Parlamentu FBiH rasprava o Pazariću: Nepravedno smo targetirani kao protivnici
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine danas se održava tematska sjednica posvećena stanju u Zavodu u Pazariću.

Podsjećamo, proteklih mjeseci otkriven je niz koruptivnih i kriminalnih radnji u ovoj instituciji, a priča je kulminirala nakon što su objavljene slike i snimci na kojima se vide djeca koja jauču dok su zavezani kaiševima za radijatore i krevete.

Prije izlaganja direktora, predsjednik Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović kazao je kako ovo tijelo prvi put raspravlja o stanju u zavodima.

"Ovo govorim zbog toga što se u javnosti pojavila informacija da smo mi odbili raspravu. Nakon izlaganja direktora Zavoda u Pazariću Redžepa Salića, ja sam naredio komisiji da hitno zasjedne i da raspravlja o stanju u Zavodu Pazarić. Prava dilema nije bila da ne glasamo o stanju u Zavodima, nego da se skupe svi relevantni izvještaji", kazao je Zaimović.

On je dodao da među zastupnicima postoje ljudi koji u svojim porodicama imaju osobe sa poteškoćama u razvoju, ali su bili nepravedno targetirani kao protivnici.

Prvi se Parlamentu FBiH obratio resorni ministar Vesko Drljača, koji se zahvalio Parlamentu na organiziranju ove sjednice i izrazio žaljenje što ova sjednica nije održana na početku njegovog mandata.

"Radi se o šokantnim podacima, koji su trebali biti provjereni, ne samo u Pazariću. Vlada je na svojim sjednicama razmatrala stanje u zavodima za 2018. godinu. Zadužena je finansijska inspekcija da provjeri stanje u Zavodu i Vlada FBiH je dala punu podršku radu i radnicima u Pazariću", naveo je Drljača.

Ponovio je da je Vlada FBiH naredila njegovom ministarstvu da smijeni Nadzorni i Upravni odbor te direktora Zavoda Pazarić, te da pripremi i u proceduru uputi sve prijedloge zakona koji će poboljšati stanje u Zavodima i stanje osoba sa invaliditetom.

Dodao je da će ministarstvo zdravstva te ministarstvo rada i socijalne politike da predlože stručne komisije za rad u Zavodima, te se naređuje Zavodu da postupi prema ovim mjerama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije