Moguća je žalba i Tužilaštva na presudu Alisi Mutap: Evo šta kaže zakon

5
Radiosarajevo.ba
Moguća je žalba i Tužilaštva na presudu Alisi Mutap: Evo šta kaže zakon
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Zijad Mutap i Alisa Ramić

Alisa Ramić (Mutap) i Hasan Dupovac su osuđeni u petak, 21. jula, zbog prikrivanja dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića.

Alisa Ramić je dobila 2.5 godine zatvora, a Hasan Dupovac je osuđen na tri godine zatvora. Njima će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, pa će tako Ramić imati mjesec dana manje u zatvoru, dok će Dupovac provesti pet mjeseci manje iza rešetaka. 

Odbrana ima pravo na žalbu, imajući u vidu da je preinačena prvostepena presuda. 

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Ipak, pravo na žalbu ima i Tužilaštvo. Oni imaju pravo da traže veću kaznu zatvora za osuđene. S tim u vezi, evo kolike kazne propisuje Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine. 

Hasan Dupovac je kažnjen po članu 383, Zloupotreba položaja ili ovlašćenja. Po stavu 1 ovog zakona, Dupovac je mogao biti kažnjen sa šest mjeseci do pet godina zatvora. Tužilaštvo može tražiti strožiju kaznu za bivšeg policajca, ako se na to odluče. 

Hasan Dupovac
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Hasan Dupovac

Što se tiče Alise Ramić, ona je osuđena po članu 348, Davanje lažnog iskaza. Prema stavu 3, ona je mogla biti kažnjena od šest mjeseci do pet godina zatvora. Kao i u slučaju Dupovca, može se tražiti duža kazna za Alisu Ramić. 

Treba još dodati kako su Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović pravomoćno oslobođeni optužbi. Oni su sada na slobodi, gdje će i ostati, imajući u vidu da oni neće biti predmet žalbe

Isto tako, Tužilaštvo neće moći da traži reviziju presude po članu 284 Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine za Alisu Ramić i Hasana Dupovca. Prvostepena presuda u ovom dijelu optužnice je potvrđena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije