Radost duša / Mjesec ramazana dolazi: Prvi dan posta u petak

19. 04. 2020. u 10:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6241

Mjesec ramazana dolazi! Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

"Mjesec ramazan dočekujemo u vanrednim prilikama, opasnost od pandemije nije prošla. To nam potvrđuje broj novozaraženih, odnosno statistički podaci koje pratimo svaki dan. Čuvamo se i pridržavamo pravila o samozaštiti i zaštiti drugih, ali, kako vrijeme prolazi, sa svakim novim danom sve smjernije molimo Allaha, dž.š., da nas sačuva i da nas što prije izbavi iz ovog iskušenja, i s puno ushićenja i radosti iščekujemo ramazan u nadi da će u njemu naše dove biti primljene", kazao je u hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji Prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur ef. Malkić.

Inače, mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, kako su naveli iz Islamske zajednice, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Iz Islamske zajednice su dali nekoliko preporuka vjernicima u skladu s aktuelnom situacijom.

Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom ovdje, a korisnicima mobilnih uređaja baziranih na Android operativnom sistemu preporučuju oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika.

Aplikaciju možete preuzeti putem Google Play Storea.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA