Mito i korupcija: Optuženi Indira, Ivo i Mladen - inspektori na granici BiH

1
Radiosarajevo.ba
Mito i korupcija: Optuženi Indira, Ivo i Mladen - inspektori na granici BiH
Foto: Fena / Ilustracija

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1. Indire Dajić-Hukić, rođene 1967. godine u Brčkom, uposlena kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH,
2. Ive Kobaša rođenog 1964. godine u Bosanskom Šamcu, uposlen kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH,
3. Mladena Mijića rođenog 1959. godine u Bosanskom Šamcu, uposlen kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH.

"Optuženi se terete da su, od mjeseca jula do mjeseca septembra 2020. godine, obavljajući dužnost veterinarskih inspektora Ureda za veterinarstvo BiH, na Graničnom veterinarskom inspekcijskom prijelazu Orašje, a koji su zaduženi za provođenje veterinarsko-zdravstvene inspekcije i kontrole u međunarodnoj trgovini živim životinjama, hranom i proizvodima životinjskog podrijetla, kao ovlaštene osobe institucija BiH, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, od osoba koje se bave uvozom navedenih roba, tražili i dobili novac kao imovinsku korist, kako bi propustili teretna motorna vozila u BiH, bez provjere poštivanja propisanih zdravstvenih i sanitarnih uvjeta i normi, koje moraju biti ispunjene za ulazak ove vrste roba u BiH, a koje su propisane Zakonom o veterinarstvu BiH, Pravilnikom o uvjetima i načinu rada Granične veterinarske inspekcije u BiH i Priručnikom za rad graničnih vetrinarskih inspektora u BiH/pregled proizvoda životinjskog podrijetla", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su počinili koruptivno kazneno djelo- primanje dara ili drugih oblika koristi.

Također, počinjenjem navedenog koruptivnog kaznenog djela, ugrožena je i zdravstvena i sanitarna sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Tokom provedene istrage, otkrivena su i zadokumentirana počinjenja kaznenih djela, a navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem svjedoka te prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Također, tužiteljstvo će u postupku tražiti da se optuženima izrekne mjera sigurnosti Zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od 5 godina na način da im se zabrani obavljanje dužnosti veterinarskih inspektora na granici u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije