! / Tužilaštvo BiH o akciji Transfer: Oštećeni građani i pravna lica iz EU

29. 10. 2020. u 13:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Operacija Transfer se provodi u koordinaciji sa partnerskim institucijama iz Europske unije, jer su počinjenjem kaznenih djela oštećeni građani i pravne osobe iz zemalja EU.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, na ukupno 6 lokacija, vrše pretrese određenih objekata i prostorija, u okviru predmeta na kojem radi Tužiteljstvo BiH.

Aktivnosti se odnose na istragu protiv osumnjičenih koji se terete da su u dogovoru i zajedničkom djelovanju sa drugim osobama, kao pripadnici organizirane skupine, nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba i poduzeća sa područja Austrije i Njemačke.

Nakon toga su u BiH krivotvorili naloge za plaćanje, koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj, te na taj način nezakonito ishodovali uplate i transfere novčanih sredstava, sa računa pravnih osoba iz ovih dvaju zemalja, na račune pripadnika organizirane skupine ljudi, koji su radi izvršenja kaznenih djela, za tu namjenu otvorili račune u Hrvatskoj i BiH, a nakon uplata podizali novac i zadržavali za sebe.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela: udruživanje radi činjenja kaznenih djela, neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka, prijevara, krivotvorenje isprave, pranje novca.

Tužitelj Tužiteljstva BiH koji postupa u predmetu, zajedno sa svojim timom, u stalnom je kontaktu i komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Austrije i Njemačke, a radi dokumentiranja i kaznenog procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA