Mirni skup podrške Palestini u Sarajevu: "Uz tebe smo, Gazo"

7
Radiosarajevo.ba
Mirni skup podrške Palestini u Sarajevu: "Uz tebe smo, Gazo"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Danas se u Sarajevu održala mirna protestna šetnja u znak podrške Palestini.

Skup je organizirala politička stranka "Vjera, narod, država", Sanina Muse.

Okupljeni građani su se okupili na Baščaršiji i krenuli u šetnju centrom Sarajeva, do BBI centra, noseći zastave Palestine i BiH, te prvu zastavu Republike BiH.

Pozivaju na mir i okončanje sukoba, te stradanja nedužnih civila.

Sanin Musa je pozvao one koji su se pridružili da ne uzvikuju tekbire, već da je dozvoljeno samo da uzvikuju "Palestina, BiH ili Gaza".

"Uz tebe smo, Gazo", poručeno je sa ovog skupa.

Dok svjetske sile ponavljaju pozive na smirivanje, val nasilja između Židova i arapske manjine nastavlja se širiti i u nekoliko izraelskih gradova, s napadima na sinagoge i arapsko-židovskim sukobima na ulicama.

Broj povrijeđenih i mrtvih nažalost povećava se iz dana u dan.

Prema najnovijim podacima koje su objavili palestinski medicinski dužnosnici, u valu sukoba koji traje od ponedjeljka u Gazi je poginulo 119 ljudi, od čega 31 djece. 830 osoba je ranjeno.

Zdravstveni radnici na sjeveru Gaze rekli su da je ubijena žena i troje njezine djece u izraelskoj operaciji i da su njihova tijela izvučena ispod ruševina njihova doma.

Što se tiče izraelske strane, poginulo je osmero ljudi, uključujući 87-godišnju staricu koja je preminula nakon što je pala prilikom bijega u sklonište kod grada Ashoda.

Izrael je danas podvrgnuo Gazu najtežem bombardiranju dosad. Vojska napada enklavu iz zraka, ali i s mora. Izraelska vojska kaže da je cilj napada unišenje mreže tunela.

BBC-jev dopisnik iz Gaze javlja da Izrael napada Gazu borbenim avionima, helikopterima, ali i ratnim brodovima. Tijekom noći nebo iznad Gaze bilo je osvijetljeno velikim brojem eksplozija.

Ministar obrane Izraela Benny Gantz kazao je pak kako se je za moguću kopnenu invaziju spremno 9.000 vojnika. Većina vojnih analitičara vjeruje da jedna oklopno-pješačka divizija, koja je zasad spremna, nije dovoljna za invaziju Gaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije