Jedan od najtežih napada na Gazu: Izrael napada iz zraka i mora

4
Radiosarajevo.ba
Jedan od najtežih napada na Gazu: Izrael napada iz zraka i mora
Foto: EPA-EFE / Gaza

Izrael je danas podvrgnuo Gazu najtežem bombardiranju dosad. Vojska napada enklavu iz zraka, ali i s mora. Izraelska vojska kaže da je cilj napada unišenje mreže tunela.

BBC-jev dopisnik iz Gaze javlja da Izrael napada Gazu borbenim avionima, helikopterima, ali i ratnim brodovima. Tijekom noći nebo iznad Gaze bilo je osvijetljeno velikim brojem eksplozija.

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh pozvao je Palestince diljem Izraela i pojasa Gaze na demonstracije. Na prosvjed poziva zbog akcije policije protiv muslimanskih vjernika u džamiji Al Aqsa kao i zbog bombardiranja pojasa Gaze u kojem je najmanje 113 osoba poginulo.

Haniyeh je poziv uputio u petak jer se Gaza suočava s mogućnošću invazije izraelske kopnene vojske slične onoj 2014. godine. Od rano jutros Izrael je pozicionirao trupe, tenkove i topništvo na svojoj granici u blizini Gaze.

Vojna kampanja protiv Hamasa u Gazi nastavit će se dok god je potrebno, rekao je rano jutros izraelski premijer Benjamin Netanyahu. “Hamas i druge terorističke organizacije platit će veliku cijenu. Zadnja riječ nije rečena i ova operacija nastavit će se kako bi se uspostavila sigurna i mirna država Izrael”, istaknuo je.

Ministar obrane Benny Gantz kazao je pak kako se je za moguću kopnenu invaziju spremno 9.000 vojnika. Većina vojnih analitičara vjeruje da jedna oklopno-pješačka divizija, koja je zasad spremna, nije dovoljna za invaziju Gaze.

Palestinske obitelji koje žive blizu granice s Izraelom pobjegle su u strahu od kopnene invazije. Bijeg je uslijedio nakon što je IDF (Izraelske obrambene snage) na Twitteru objavio da “napada pojas Gaze”. No, glasnogovornik Izraelske vojske kasnije je rekao da kopnena vojska nije ušla u Gazu.

Broj žrtava raste

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva iz Gaze, od ponedjeljka i početka izraelskih udara poginulo je najmanje 119 Palestinaca, od čega 31 dijete i 19 žena.

Ranjeno je više od 830 osoba.

Guardian navodi kako se broj izraelskih žrtava povećao na osam, među kojima ima djece.

Izraelska armija (IDF) objavila je kako je protekle noći približno 160 aviona iz 12 eskadrila djelovalo na područje sjevernog Pojasa Gaze gdje su ciljali „podzemne mete“.

„Paralelno sa udarima avijacije, kopnene snage, artiljerija i oklopljene jedinice raspoređene duž granice ispalile su stotine artiljerijskih i tenkovskih granata na ciljeve u Pojasu Gaze“, prenosi Guardian objavu IDF-a.

„Tokom udara, čiji je cilj bio nanijeti značajnu štetu strateški važnim podzemnim tunelima koji pripadaju Hamasu, mnogi kilometri tunelske mreže su uništeni.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije