BiH / Ministrica Turković učestvovala na 27. Ministarskom vijeću OSCE-a

03. 12. 2020. u 21:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 93

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je učestvovala na 27. Ministarskom vijeću OSCE-a, koje se 3. i 4. decembra 2020. godine održava u Tirani. 

Zbog trenutnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19, Ministarsko vijeće, koje je centralno tijelo za donošenje odluka i upravljanje OSCE-om, prvi put se održava online

Ministrica Turković se u svom izlaganju zahvalila Albaniji na uspješnom predsjedavanju i vođenju OSCE-a u protekloj godini, posebno jer se radi o nepredvidivom i izazovnom periodu, te čestitala novoizabranom rukovodstvu OSCE-a, dodajući da može računati na podršku Bosne i Hercegovine u izvršavanju svojih zadataka. 

Istakla je da naša zemlja pozdravlja angažman OSCE-a u mirnom rješavanju sukoba i naglasila potrebu poštivanja normi međunarodnog prava. Imajući u vidu sigurnosno okruženje, te negativne pojave poput terorizma, organiziranog kriminala i trgovine ljudima, istakla je da je potrebno ojačati sektor sigurnosti kroz snažna partnerstva između međunarodnih organizacija i država, ali i sa inkluzivnim pristupom privatnom sektoru i civilnom društvu. 

Ministrica je navela da naša zemlja i dalje snažno podržava OSCE-ove autonomne institucije i prisustvo na terenu, jer su one nezamjenjive u pružanju podrške državama učesnicama, u održavanju i provođenju obaveza OSCE-a. Također, istakla je da Bosna i Hercegovina snažno podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, te kao treći kontingent po veličini, poziva strane da omoguće slobodu kretanja i pruže potpunu sigurnost. 

"Želim naglasiti da vlasti u Bosni i Hercegovini dosljedno pokazuju odlučnost u provođenju reformskog puta, svjesni da su rješavanje socijalno-ekonomskih potreba građana glavni prioritet. U septembru ove godine Vijeće ministara je usvojilo strategiju ratnih zločina. Također, postoji konsenzus o potrebi daljnjih političkih reformi i nadogradnje političkog i izbornog sistema, kako bi se država konačno postavila na brzu stazu u procesu integracija u EU. Međutim, modaliteti kako postići ovaj cilj još uvijek su u fazi izrade. Za konačno rješenje vjerovatno će biti potrebna odgovarajuća pravna i politička ravnoteža. Sporazum koji je omogućio Lokalne izbore u Mostaru nakon 12 godina, trebalo bi se smatrati prekretnicom trenutnog zastoja u reformama", kazala je u svom obraćanju ministrica Turković. 

Na kraju obraćanja, ministrica je pozdravila nadolazeće švedsko predsjedavanje OSCE-om, ali i prijavu Sjeverne Makedonije za predsjedavanje 2023. godine, ako i Estonije za 2024. godinu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA