Ministrica Pozder najavila da će se u FBiH kažnjavati nelegalno odlaganje otpada na deponijama

9
FENA
Ministrica Pozder najavila da će se u FBiH kažnjavati nelegalno odlaganje otpada na deponijama
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Nasiha Pozder

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder (Naša stranka) potvrdila je da će osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH na snagu stupiti izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, što znači da će se na području Federacije BiH od sada kažnjavati svi oni koji nelegalno odlažu otpad na deponijama.

"Ove godine smo u budžetu obezbijedili 500.000 KM za sanaciju divljih deponija i budući da su to potpuno nedovoljna sredstva, opredijelili smo se da se ova sanacija radi za divlje deponije unutar zaštićenih ili područja čija je zaštita u toku. Jedna od takvih lokacija je Livno. Samo na tom području postoji oko 130 divljih deponija, na samim Kruzima ima i ogromna deponija guma. A nema kazni. Stupanjem na snagu ovih zakonskih izmjena, to više neće biti tako", izjavila je Pozder za Fenu.

Suštinski, izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom odnose se na dva važna pitanja – pitanje rješavanja odlagališta u općinama i gradovima i operativnog djelovanja inspekcije na terenu, te kaznenih odredbi za posebne kategorije otpada poput guma, ulja i slično.

Baho snimio film o Vahi: "Neki nisu svjesni kolika je on legenda, poslije ovog će im biti jasno"

Baho snimio film o Vahi: "Neki nisu svjesni kolika je on legenda, poslije ovog će im biti jasno"

"Usvajanjem se stvaraju pravne pretpostavke za pravilnu i potpunu primjenu Zakona o upravljanju otpadom u praksi. Naime, izmjene su inicirane nemogućnošću kažnjavanja za nelegalno odlaganje na deponijama, a novim novim Članom 33a uređuje se ta oblast, a koja će biti detaljno definirana u provedbenom aktu čija će izrada uslijediti nakon stupanja na snagu ovog Zakona. Također, definiraju se i iznosi novčanih kazni prema težini učinjenog prekršaja", kaže Pozder.

Stupanje na snagu ovih izmjena i dopuna omogućeno je usvajanjem u oba doma Parlamenta Federacije BiH, a u Predstavničkom domu je, ove sedmice, usaglašen zakonski tekst.

Pozder je zahvalila poslanicima i delegatima za opredijeljenost da osiguraju konkretne zakonske propise kojima se bolje uređuje odlaganje otpada i kaznene odredbe za posebne kategorije otpada.

"Imamo usvojenu Strategiju zaštite okoliša FBiH. Jasno je i da pitanje upravljanja otpadom u našoj zemlji jedno je od onih koje je daleko od riješenog i uređenog. Otpadom moramo naučiti upravljati a ne da se on odlaže i da predstavlja problem. To je razvijenim zemljama visokovrijedna sirovina, energent, pa i oblast koja zapošljava, dok još uvijek u našoj zemlji nažalost to pitanje predstavlja opterećenje kako prvenstveno na zdravlje ljudi, ali i na prirodu i budžete. Zakonski poboljšavamo ovu oblast u skladu sa standardima i propisima Evropske unije", rekla je Pozder.

Ovim povodom najavila je da se uskoro očekuje i javni poziv i angažman za nosioca izrade novog Plana upravljanja otpadom u FBiH za šta su sredstva osigurana u ovogodišnjem budžetu.

"Bit će ovo dokument kojim ćemo, nadam se, biti bliže rješavanju pitanja upravljanja otpadom u našoj zemlji a njegovo usvajanje očekujemo iduće godine u ovo vrijeme", istakla je ministrica Pozder u izjavi za Fenu povodom stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije